Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

Sunday, December 28, 2008

Giat Mara: Alternatif penganggur


BANGI: Golongan yang dibuang kerja dan graduan menganggur boleh memohon memasuki Giat Mara untuk memperkukuhkan kemahiran mereka di samping mempelajari teknologi baru serta menambah nilai diri dalam dunia kerjaya.

Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Saifuddin Abdullah, berkata peluang itu diberikan kepada golongan berkenaan supaya mereka dapat meningkatkan potensi diri dan bersaing di pasaran kerja terutama dalam keadaan ekonomi dunia yang tidak menentu.

“Walaupun Giat Mara menyediakan latihan teknikal bertaraf sijil kepada golongan belia, golongan pekerja yang dibuang kerja dan graduan menganggur boleh mengambil peluang dalam keadaan ekonomi tidak menentu ini untuk mempertingkatkan diri. Ini kerana tidak ada had umur serta kelayakan tertentu dikhususkan bagi memasuki Giat Mara melainkan minat yang tinggi untuk memajukan diri dan mereka boleh memohon untuk memasuki pusat latihan itu,” katanya pada majlis penyampaian sijil bersepadu Giat Mara Peringkat Negeri Selangor di sini, baru-baru ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas langkah kementeriannya dalam membantu mereka yang dibuang kerja serta pelajar menganggur dalam menghadapi ketidaktentuan ekonomi.
Terdahulu, Saifuddin menyampaikan sijil kemahiran Giat Mara membabitkan pelbagai bidang termasuk Kursus Penyediaan Makanan, Kecantikan serta Automotif kepada 824 orang pelatih sesi Julai-Disember 2008.

Sementara itu, ketika berucap merasmikan majlis itu beliau berkata, pelatih Giat Mara yang sudah menamatkan kursus tidak harus berpuashati dengan pencapaian mereka.
“Pelatih perlu berusaha untuk meningkatkan kemahiran termasuk menyambung pengajian di peringkat yang lebih tinggi. Pelatih harus mengambil peluang dengan kewujudan beberapa universiti yang dikelolakan kementerian termasuk UniKL (Universiti Kuala Lumpur) untuk terus mempertingkatkan ilmu mereka,” katanya.

link

No comments:

Post a Comment

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!