Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

Saturday, December 20, 2008

Mengapa menjadi JAKMAS? - 2


Bahagian 1 boleh dilawati di :- http://luzimas.blog.friendster.com/category/kampus/


Pengetahuan mengenai kepimpinan pelajar adalah antara yang terawal aku maklumi seawal memasuki UMS. Masakan tidak, program Minggu Suai Mesra (MSM) bukan sekadar melatih diri membiasakan diri dengan suasana baru di Kampus. Tetapi, banyak perkara yang berlaku jarang-jarang kita perasan pengajarannya. Kalaupun ada mungkin di dalam modul-modul, ataupun telah Senior terangkan.


Kolej Kediaman Kingfisher dan Non-Residen (KFNR) merupakan Kolej / Asramaku semasa MSM berlangsung dan juga sepanjang berada di Tahun Pertama pengajian. Ia sebuah kolej yang unik – satu-satunya kolej yang membenarkan aktiviti masak-memasak di kediaman pelajar. Lokasinya, di sebelah kanan selepas melalui jambatan utama (laluan) ke Hospital Likas. Nampak mewah. Tapi didalamnya...


Di sana, aku berkenalan dengan dua orang yang cukup memberi pengaruh kepadaku tentang kehidupan di Universiti, istimewanya sebagai seorang pelajar dan dalam masa yang sama terlibat dalam aktiviti kepimpinan pelajar. Abang Firdaus dan Abang Ehsanulhadi. Abang Firdaus merupakan Exco Penerbitan MPP UMS pada masa itu dan mula berkenalan sewaktu di KML dahulu. Dia banyak membantu dalam memudahkan urusan-urusanku sepanjang MSM. Abang Ehsan pula merupakan mantan Yang Dipertua KFNR tahun sebelumnya, merangkap ‘ketua rumah’ kami. Masa aku masuk, dia sudah mendaftar untuk Master. Nah, sudah tentu pendedahan-pendedahan itu lebih mudah masuk menyentuh rasa.


Ringkasnya, mereka berdua banyak berkongsikan suasana sebenar kehidupan di kampus. Selaku orang yang terlibat aktif dengan aktiviti kolej, mereka mendedahkan sedikit-demi-sedikit realiti dan peluang yang tidak diambil-peduli oleh kebanyakan pelajar yang lain. Dalam erti kata yang lain, masuk U bukan sekadar datang kuliah, buat tugasan, duduk periksa, Konvo dan blah begitu sahaja.

No comments:

Post a Comment

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!