Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

FIDE WOMENS WORLD CHESS CHAMPIONSHIP 2017 (TEHRAN)

Sunday, February 08, 2009

Kerja Lapangan-1: Jalan-jalan cari tong sampah...

Pos yang lalu, sedikit pengalaman di penghujung Jan. diceritakan. Kali ni, giliran seawal bulan Feb. pula. Cerita di awal bulan Feb. da masuk sikit sebenarnya di pos yang lalu. Ehe..

Minggu lalu, semua kuliah mula berjalan seperti biasa. Cuma, makmal GIS & Env. Modelling yang dibatalkan. Lagi best bila Lab. Report untuk makmal GIS tu ditunda lagi p minggu depan. Ha2. Kuliah-kuliah yang lalu juga pensyarah mula maklumkan beberapa tugasan, tarikh hantar, tarikh field-trip dan mid-exam.

Pos kali ni, aku mo mula cerita sikit pasal field-trip pertama kami di sem. ni. Ianya mengenai Waste management in x di mana x merupakan lokasi pilihan sendiri. Boleh ambil lokasi semasa field-trip ataupun cari lokasi lain sendiri.

Field-trip, jumaat lalu (06 Feb.). Sehari ja. Kami dibahagi kepada 3 kumpulan. Kumpulan 1 = kawasan perumahan Kepayan dan Pusat Bandar, Kump. 2 = kawasan Pasar Besar dan Pusat Bandar, dan Kump. 3 = kawasan Indah Permai (IP). Bertuahnya, namaku berada dikumpulan yang kedua. P KK bah. Ehe. 

Dari awal pagi sampai ke malam hari, hujan turun ja. Memang mengalamilah kesukaran sebab bawa kamera kan. Nanti rosak kamera kalau basah teruk oleh air hujan. Bawa payung pun, basah juga. Kesejukan lagi. Uhu. 

Kami semua bertolak lewat dari SST. Sampai di KK, sekitar 10 pagi. Pusing-pusing kawasan tu, cari mana dia tempat pembuangan sampah yang ada. Kenalpasti apa jenis sistem khidmat pengutipan (collection service) yang digunakan, jadual kutipan sampah, komposisi dan yang utama ialah berapa banyak/berat sampah yang dihasilkan dalam kawasan tersebut dan jadual pengurusannya (termasuk . Di kawasan pasar besar sahaja ada banyak tong sampah yang besar tetapi menggunakan sistem yang lain. Jenis sampah juga berlainan mengikut sub-bahagian pasar tersebut. Begitu juga sistem yang digunakan.

Umumnya (mengikut yang kami dah belajar), ada tiga sistem yang digunakan bagi mengutip sampah2 ini iaitu 1) Stationary-container system (SCS), 2) Hauled-container system (HCS), dan 3) No-bin system.

Bagi sistem SCS, ia bermaksud tong sampah tersebut adalah statik dan hanya 'bergerak' bila petugas datang menggerakkannya. Setelah habis sampah2 tersebut dipungut, tong sampah tersebut diletakkan semula ke tempat asalnya. Bagi HCS pula, tong sampah tersebut diangkat ke atas lori dengan sampah2nya sekali. Kemudian, samada ia diletakkan semula ke tempat asalnya selepas sampah dibuang ke tempat pelupusan sampah, atau digantikan dengan tong sampah yang kosong. Sistem yang ketiga pula ialah, sistem yang tidak menggunakan tong sampah. Sampah dikumpul dengan kemas dan baik di dalam plastik besar, kemudian pada waktu tertentu akan datang lori pengutip sampah mengutip sekali semua sampah2 tersebut. 

Dr. Piakong kata, sistem ni dilaksanakan di Taiwan. Lori tersebut datang dengan muzik yang tertentu bagi menarik perhatian dan datang pada masanya setiap hari di kawasan tertentu.

Bagaimana pula di Malaysia? Adakah sesuai no-bin system ini dilaksanakan juga di negara kita? Aku masih ingat, pernah aku terbaca di belakang helaian komik Penyiasat Remajaku (keluaran Comic House) yang kadar isipadu sampah yang dihasilkan (purata) per hari di Malaysia mampu memenuhi ruang Menara Berkembar Petronas dalam masa lebih kurang 9.5 hari sahaja!

Kita memang tidak sukakan sampah. Kita rasa terganggu, tidak selesa dan sebagainya. Sebab itu kita membuangnya. Tetapi antara sedar atau tidak, sampah sarap dan bermacam lagi sisa buangan semakin 'mendekati' kita dan 'mengacau' kita sepanjang masa.

Bersambung...

No comments:

Post a Comment

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!