Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

Tuesday, March 10, 2009

Bila diri begini...

Pernah anda mendapat khabar dari seseorang bahawa dirinya sudah tidak berguna atau bermakna di dunia ini lagi?

Samada mengetahuinya ditulisan, percakapan atau mungkin mesej2 seperti yang saya terima.

Maaf, saya bukan seorang pakar psikologi/motivasi/halusinasi/terapi/hipnotis/doktor sakit jiwa/agama yang 'bertauliah merawat pesakit2' tersebut.

Tapi, saya sedikit sebanyak meminati bidang2 tersebut kerana ianya berkait rapat dengan diri manusia itu sendiri. Maklum sajalah, hidup semakin kompleks disebalik maju & lajunya perkembangan teknologi dan pelbagai urusan kehidupan manusia.

Sudah tentu kehidupan tidak akan lenggang dari masalah. Walaupun kelihatan 'sunyi'. Masalah bukan untuk dikesal, disesalkan & berterusan dibuat lagak 'bebal' sahaja. Masalah perlu dihadapi & diatasi. Mungkin selesai mungkin tidak. Perlu dibuat pelan. Bukan main 'bedal' ja. Silap2 membawa padah sampai bila dah masuk di dalam tanah. Menyesal tak sudah2.

Selain tidak berguna dan bermakna lagi hidupnya itu, dia juga merasakan bahawa dirinya sudah tidak memiliki sesiapa lagi di dunia yang fana dan penuh tipu-helah ini. Makhluk yang terbaik dan diangkat darjat kemuliaannya dikalangan ciptaan-Nya dianggapnya hipokrit dan macam2 lagi persepsinya.

Apakah yang boleh anda nilai dari ayat2 sebegini...? :-

"I have no one in my life anymore. Only God that i believe since i was created by Him. Only God knows why and everything..."

"Who needs friends, partners, anyone in this life if they all are hypocrite, bias, liar, stool... In this life creature named human are the most hypocrite creature. God bless you all. Insya Allah.."

"Hi my friends. I hope you all still admit i am your friend for all bad things that i have done in my life. I just wanna apologize for my wrong doing to you all especially to her, dearest person. Ain't perfect person but at least as a human, i need 2nd chance..."

Uhu5. Ya, begitulah jadinya bila seseorang punah harapan, putus rasa kebergantungan. Saya fikirlah.

Rasanya, anda semua tahu masalah ini dalam skop apa.

Masalah yang boleh dikatakan paling biasa & lumrah dalam kehidupan remaja, orang dewasa, malahan orang tua2. Disebabkan masalah perasaan yang inilah juga terjadinya pertumpahan darah sesama manusia yang pertama di dunia.

MSS, any ideas to share or comments?


No comments:

Post a Comment

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!