Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

FIDE WOMENS WORLD CHESS CHAMPIONSHIP 2017 (TEHRAN)

Sunday, July 26, 2009

LI: Minggu Kelima (3)

Trip (pengutipan dan pelupusan sampah) yang sebelum ni adalah trip yang pertama. Trip kedua, gambar2 dan video2 yang diambil tidak dapat dimuatkan di sini sebab kamera aku kehabisan bateri masa merekod video. Uhu3..

Jadi, ni gambar2 dan video2 dari trip tambahan. Sebab kali ni, sisa2 dibuang dibahagian bukit dan ditimbus. Yang sebelum ni, dibuang kat Kilang Kitar Semula di bawah ni..



Laluan ke Kilang ni ialah di sebelah kanan dari Pejabat DBKK di Kayu Madang. Ala, selepas timbangan dibuat tu.. Ni lah Kilang Kitar Semula tu. Pada masa gambar ni diambil, kilang tu ditutup sebab sampah penuh.




Hah, nampak tu? Bertimbun2 dah sampah situ



Ni pandangan di sebelah kiri lagi dari gambar di atas. Ehe..




Ni lah papan tanda kilang tu..






Ni rumah sampah dekat bangunan kedai yang sebelum p Politeknik tu. Ala, yang ada Restoran Kak Tini tu bah..





Ni laluan untuk menimbus sampah. Buang begitu ja dan timbus...





Karung2 ni berisi botol2 plastik dan macam2 lagi yang boleh diguna semula atau dijual..






Ni masa lori tu dibersihkan lepas habis buang sampah..


MSS: Maaf kalau imej visual (dan audionya) kurang memuaskan.. Ni ja yang termampu.. Dengan selesainya trip tambahan ni, maka secara rasmi la juga latihan aku di Bahagian Pengutipan Sampah dan Pembersihan Bandar tamat. Bahagian yang seterusnya ialah Bahagian Kesihatan Umum. Nantikan dalam penulisan (LI) yang seterusnya... ;)

Tuesday, July 21, 2009

LI DBKK: Hari Bersama Masyarakat



HARI BERSAMA MASYARAKAT

26 JULAI 2009

8.00 Pagi - 1.00 Petang

Perkarangan Bangunan DBKK


AKTIVITI MENARIK:

*Awareness Walk
-Kempen Anti Kutu Sampah
-Kesedaran dan Pencegahan H1N1 & Demam Denggi
-Kempen Anti Merokok

*Pameran DBKK

*Pameran Kesihatan

*Kuiz

*Program Anti Dadah

*Pertandingan Mewarna Kanak-kanak

*Kaunter Aduan

*Kaunter Membayar Cukai Kadaran

*Kaunter Membayar Kompaun


ORANG RAMAI DIJEMPUT HADIR!!

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi:
Pn. Noulin Mojinun / Cik Mary Elizabeth: 088-521800




MEET THE PEOPLE SESSION

26 July 2009

8.00 am - 1.00 pm

In front of Kota Kinabalu City Hall Building


ACTIVITIES:

*Awareness Walk
-Anti litter-bug campaign
-H1N1 & Dengue Awareness and Prevention Program
-Anti Smoking Campaign

*Exhibitions

*Anti Drug Program

*Quizzes

*Children Coloring Competition

*Customer Feedback Counter

*Assessment and Compound Payment Counter


ALL ARE INVITED!!

For more information, please call:
Mdm. Noulin Mojinun / Ms. Mary Elizabeth: 088-521800


Thursday, July 16, 2009

LI: Minggu Kelima (2)

Penulisan yang lalu menceritakan/menggambarkan sebahagian besar aktiviti bagi trip pengutipan sampah (atau mungkin sedikit tepat disebut sebagai 'Pengurusan Sisa Perbandaran').

Dan cerita untuk dibahagian kali ini pula ialah mengenai aktiviti Ops 3K Bahagian Pengutipan Sampah dan Pembersihan Bandar. 3K merujuk kepada 'Kompaun, Kesedaran, dan Kebersihan'. Emm, macam 'terbalik' bunyinya.. Ini pendekatan yang tegas dari permulaan langkah tindakan.

Seperti biasa, kurangkan panjang-lebar cerita dan paparkan sahaja isi2 utama. Ruang yang lain pula akan diisi dengan gambar2 yang berkaitan. Maaf, kali ni tiada rakaman visual sebab aku tiada bawa kamera BenQ aku tu.. Uhu5..


Khamis/24 Jun: Operasi Ops 3k di Industri Hong Tiong di Jalan Tuaran Lama. Operasi ini dilakukan terhadap bengkel2 kenderaan dan buatan bahan di sekitar lokasi tersebut. Sebanyak 10 kompaun dikenakan mengikut Undang-undang Kecil Anti Sampah-Sarap 1984 (Anti Litter By-Laws 1984) dan satu kompaun mengikut Undang-undang Premis Makanan 1966 (Food and Eating Premises By-Laws 1966), Kota Kinabalu.



Bos sebuah kedai bahan buatan sedang dikompaun. Cuba teka apa kesalahannya ni..?



Yang ni, kat seberang kedai dalam gambar di atas. Blok sebelah bah ni...



Hah, ni lah kedai tadi tu.. Pekerja dia buat2 'fokus' berkerja pula.. Citt..



Oh, mungkinkah bahan2 dan alatan2 makmal2 kami dari sini (supplied)? Kat sini ada kejadian lucu. Ha3..


Ni antara kesalahan yang dilakukan oleh Kinabalu Scientific Supplier (KSS) tu..



Hah, ni lah yang melucukan tu. Perkerja ni (baju t-shirt belang2) menunjukkan ketidak-puasan hatinya dengan bersungguh2 bak seorang peguam bela. Dia kata, kayu2 (rujuk gambar di atas ni) tu belum jadi bahan buangan dan kalaupun tidak boleh diletak situ, senang ja bah angkut-pindah tu.. Sekarang pun boleh dia kata. Tu, katanya lah. Dia lupa yang sikap mematuhi peraturan tu perlu diamalkan setiap masa. Dah tak boleh letak situ, janganlah letak bila2 masa pun.. Walaupun tiada spot-check.. Eh kejap. Jadi, pa yang lucu tu a? Oho3..



Hah, kat sini yang bikin lucu ni. Yang baju hijau take-in tu, tu lah bos KSS. Bila Tuan Leong (Baju Korporat warna oren) memberitau perkara sebenarnya, bos tu diam ja. Angguk2 tanda faham apa dan mengapa kedainya dikompaun. Dia akui, benda2 tu memang selalu kena letak dilaluan tu. Haa.. Yang melucukan, sepatutnya bos tu yang berabisan marah2/tinggikan suara tunjuk tak puas hati. Ni, perkerjanya pula (dibelakang bro penguatkuasa baju biru terang tu) lebey2. Pok2 naik gaji @ anugerah perkerja cemerlang/contoh ka? Bos dia cool ja. Tak bising2 pun..



Lupalah kedai apa ni. Nampak kosong ja.



Ni lah kedai yang dimaksudkan tadi. Seorang perempuan/gadis sedikit cun (imej dirahsiakan untuk simpanan peribadi XP) menyambut kedatangan kami bersama kompaun RM100.00



Ni kat kedai buat cermin. Ni pun sama, banyak songeh juga bila dikompaun.



Ni sisa yang dibiar2 ja. Kata, diambil dan di bawa masuk juga tiap hari. Tapi rekod menunjukkan, itu adalah temberang pemilik kedai saja. Dia tak pernah pun masukkan kaca2 + kayu2 tu.. Ada bekas tong cat lagi..



Baju merah pudar tu, tu isteri bos kedai cermin tadi. Malaslah ambil gambar bos kedai tu. 'Bikin takut'.. Hua2.. Untuk kompaun yang ini, aku tandatangan jadi saksi.. ;D



Ni, kat bengkel kenderaan. Cuba teka apa kesalahan pemilik bengkel tu? Siapa dapat jawap, aku bagi hadiah.. ;D



Ni kat kedai sebelah pula. Bengkel kereta.. Kurang2, ada lima jenis kesalahan yang dilakukan. Fuhh, beratus fulus 'terbang'..



Jadi begini pun boleh dikompaun tau. Gambar ni menunjukkan dua kesalahan utama pemilik bengkel berkenaan..



MSS: Maaf jika imej kurang jelas. Ia ditangkap menggunakan kamera handphone format VGA ja bah tu..

Tuesday, July 14, 2009

LI: Minggu Kelima (1)

MINGGU KELIMA
22-26 Jun 2009


Aku masih bertugas di Bahagian Pengutipan Sampah dan Pembersihan Bandar. Oleh kerana isi kali ni ada banyak gambar dan video, maka aku ringkaskan coretan ni. Ikut macam yang aku buat di Laporan Akhir LI tu. Waktu yang lain, aku sambung buat kerja pemetaan tu. Ehe..


ISNIN: Menyambung tugasan pemetaan jalan. Kemudian, dijemput sama untuk menghadiri mesyuarat bahagian. Antara perkara yang dibangkitkan ialah 1) Peruntukkan pembinaan rumah sampah, 2) OPS 3K (Kompaun, Kesedaran, Kebersihan), 3) Masalah tong sampah dan sampah bertaburan, dan 4) Penetapan penggunaan lori kompaktor. Kepastian mengenai jadual bertugas saya (trip mengutip sampah) ditentukan dalam mesyuarat ini. Ia bermula 23hb hingga 24hb Jun, sekitar 8:00 pagi hingga tengahari bergantung kepada pergerakan berkerja. Saya tidak perlu lagi ke pejabat selepas waktu itu.


SELASA: Ikut trip mengutip sampah bagi zon 6 yang diketuai oleh En. Marcellus Libasa. Kawasan pengutipan mereka ialah perumahan (pangkalan) TLDM (Tentera Laut Diraja Malaysia), Rumah sampah Damai, Juta Plaza, City Mall, Iramanis, Kilang Gardenia Inanam, dan Kilang besi aktif Inanam. Kawasan utama mereka sebenarnya hanyalah di perumahan pangkalan TLDM. Kawasan-kawasan lain merupakan trip pengutipan susulan. Mereka bertugas pada setiap hari. Trip yang saya ikuti ini bermula dari lokasi sampah dikutip (sumber sisa), semasa sampah dilupuskan di Tapak Pelupusan Sampah Kayu Madang, dan seterusnya balik ke bengkel.


Jadual bertugas... Ini termasuk 'Motion Study' (Kajian penggunaan masa yang diguna masa buat suatu kerja)



Ok, ni namanya pengangkut sampah.. Muahua3! Maaf, aku lupa 'nama betul' mesin tu. Uhu.. Benda ni manual ja. Tengok tangan bro (brother) tu.. Atlit angkat berat belum tentu dapat buat (angkut) camni tau. Ehe.. Ni kutip sampah kat Kilang Gardenia (Roti) di Inanam.



Ok, ni pula keadaan dalam lori. Dekan dengan stereng tu. Kita tumpu yang ada pelekat kuning tu. Yang atas sekali, butang untuk tambah tenaga mesin pengangkut tong di belakang tadi, mudah beroperasi. Begitu juga butang di kanan-bawah tu. Yang lain pula, lampu berkerja. Ianya tidak dipasang waktu siang untuk penjimatan (tenaga dan wang).



Ni masa kutip sampah dengan kawasan komersial. Sekali lagi, aku lupa tempatnya. Uhu3..




Ni, rumah sampah. Cuba teka kenapa selalunya kita nampak ada bisnes cuci kereta (car wash) dekat2 dengan rumah sampah ni? Hah, jawap, jangan tak jawap. Aha




Ok, ni kat Pangkalan TLDM di Teluk Sepanggar. Tak aktif ambil gambar kat sini sebab kawalan yang ketat. Sebelum masuk, kena serah I.C dulu.. Berbaris.. Gambar2 kat bawah ni yang curi2 ni. Di pangkalan, tempat kapal2 tu berlabuh. Campur lah kapal Maritim dan Navy punya.. Oups, ada SB (spy) ka sini? Hua2..








Ok, ni pula masa turun dari kawasan kediaman tentera2 tu. Turun bukit. Nampak bangunan tu? Tu lah workshop (bakal) untuk kapal selam. Depannya, tempat kapal selam 'lepak2'. Seberang laut tu pula, Kilang Simen, Gas, dan sebelahnya pula pelabuhan kontena.



Malunya amik gambar sendiri.. Muahua3.. Yola, lain bah pula kalau suruh2 diorang ambilkan gambar kita kan.. xD


Dan sekarang, tibalah saat yang dinanti2kan, anda semua dipelawa untuk menyaksikan sesuatu yang sangat2 jarang sekali kita dapat lihat. Apalagi untuk masuk..

Rakaman di bawah ni dibuat di tapak pelupusan sisa/sampah Kayu Madang, Kota Kinabalu. Trip kali ni, agak bertuah sebab dapat rakam bagaimana pelupusan (buang ja sebenarnya) sisa dibuat di sini setelah selesai dikutip.

Kerja2 melupus yang seterusnya dibuat samada secara 'sepenuhnya semulajadi' (buang-dan-timbus) atau melalui proses pengasingan terlebih dahulu sebelum sisa yang tidak boleh diguna pakai lagi dilupus secara semulajadi..

Saksikan...






Sisa perbandaran dilupus di Tapak Pelupusan Kayu Madang, Kota Kinabalu

Friday, July 10, 2009

LI: Minggu Keempat

MINGGU KEEMPAT
15-19 Jun 2009

Minggu ni, aku ditempatkan di Bahagian Pengutipan Sampah dan Pembersihan Bandar. Ganti dengan Dawn. Waa, masuk DEPOH (Bengkel DBKK) la ni jawabnya..! (xp)

Seperti sebelum ini, Pn. Rosna membawa aku berjumpa dengan En. Leong Tze Fui. Beliau (En Leong) merupakan Ketua Bahagian Pengutipan Sampah dan Pembersihan Bandar. Setelah memperkenalkan diri masing2 secara ringkas, kami kemudiannya sama2 membincangkan perancangan tugas/kerja yang bersesuaian.

En. Leong sekarang masih lagi menyambung pelajaran diperingkat Sarjana (Master) di SST, UMS. Antara pensyarah utama beliau ialah Prof. Madya Dr. Piakong. 'Sealiran' lah pula kami ni. Aliran 'Environmentalist'. ;p

Bahagian ini terbahagi kepada dua unit iaitu Unit Penyapuan dan Unit Pengutipan. Kedua2 'markas' bagi unit2 ini terletak di DEPOH. Kedua2 unit ini dibahagi pula kepada dua zon iaitu Zon Bandar dan Zon Luar Bandar. Zon Bandar adalah dilingkungan Central Business Distrcit (CBD. Zon1) di mana kawasan ini mempunyai kepadatan aktiviti yang tinggi setiap hari. Secara kasar, kawasan ini meliputi Wisma Pelabuhan, Pusat Bandaraya, Wisma AAM hingga ke kawasan Karamunsing. Zon Luar Bandar, adalah selebihnya yang meliputi kawasan seperti Tanjung Aru+Kepayan (Zon 2), Damai+Luyang (Zon 3), Likas (Zon 4), Kolombong+Inanam (Zon 5), dan Menggatal+Telipok (Zon 6).

Pembahagian zon2 ini adalah terpakai ('sah') bagi urusan Bahagian Pengutipan Sampah dan Pembersihan Bandar sahaja. Bahagian/Jabatan yang lain seperti Jabatan Kejuruteraan dan Jabatan Landskap menggunakan pembahagian zon yang berlainan mengikut tujuan, keutamaan, dan 'kefahaman' mereka sendiri.

Setelah berbincang, akhirnya En. Leong bersetuju agar pada minggu ini, aku perlu menyiapkan (menyambung) tugas Dawn sebelum ini iaitu membuat jadual pengutipan sampah. Semuanya telah Dawn selesaikan. Cuma yang tinggal, penamaan jalan. Dan itulah yang aku perlu lengkapkan. Tugas ini di beri nama 'Tugasan Pemetaan Jalan'. Dengan kecanggihan teknologi masa kini seperti Google Earth dan Google Map, mudah2an tugasan ini dapat disiapkan mengikut jadual.

Selepas minggu ini, aku akan ditugaskan di Unit Pengutipan pula. Beberapa trip di atur supaya dapat aku sertai. Setelah itu, jika sempat, barulah aku dimasukkan di Unit Penyapuan pula.

Sepanjang minggu ini, itu sahajalah kerja utama aku. Duduk pejabat, bila bosan2 cari nama jalan/jalan raya, main Facebook la jawabnya. Hua2 ;p

Rabu minggu ni juga, ada latihan kebakaran (Fire Drill) dijalankan di Centre Point. Syukur suasana adalah terkawal. Tiada kejadian yang tidak diingini (yang tidak dirancang) berlaku melainkan situasi (latihan) yang telah dirancang.

Keesokannya, aku di bawa melawat di DEPOH untuk melawat2. Di bawah ada beberapa gambar yang dapat aku ambil. Jarang2 ambil gambar sebab macam lain pula sikit2, bergambar/ambil gambar. Macam wartawan. Ehe..



Pejabat DEPOH, JKPB DBKK



Himpunan tong2 sampah hijau. Sayangnya, tidak banyak tong2 sampah untuk kempen kitar semula. (Biru, Coklat, dan Jingga)



Berpeluang menyaksikan lori kompaktor/Pemampat (Compactor) 'dimandikan' (dibersihkan). Bau2 sabun dah ni masa ni. Ehe3..



Hah, yang ni bila ruang pemampatnya dibuka. Di dalam tu lah sampah2 tu dimampatkan. Sebab tu ada beberapa jenis sampah/sisa yang tidak boleh dikutip dengan lori jenis ini. Contohnya, sisa berjadual dan sisa binaan.


Saturday, July 04, 2009

LI: Minggu 3

08-12 Jun 2009


Sepanjang minggu ini, ada dua tugas/kerja utama yang aku lakukan. Pertama, keluar membuat pemantauan kawasan-kawasan penjaja seperti di Sinsuran, Segama, Gaya Street, dan Tamu Mingguan Telipok. Yang kedua, membuat lakaran tapak Bazar Ramadhan menggunakan komputer.

Kami keluar memantau disekitar Sinsuran dan kawasan yang dekat2 tu kalau tiada kenderaan yang dapat digunakan. Maksud kenderaan di sini, kenderaan rasmi/jabatan lah. Kalau kata kenderaan sendiri digunakan tu, faham2 jelah camna. Ehe.

Aku bertanya kepada En. Mitin mengenai penjual2 haram di kaki2 lima yang selalu menjual rokok seludup (tanpa cukai) dan VCD/DVD yang aktif berniaga di kawasan Sinsuran dan Segama. Adakah Bahagian Penjaja memantau mereka? Beliau menjawap, malangnya, itu tidak termasuk dalam kuasa Bahagian Penjaja untuk mengambil sebarang tindakan terhadap mereka seperti mendenda dan menahan/merampas aset individu terbabit.

Tugas itu diserahkan kepada Jabatan Kastam untuk memantau aktiviti mereka.

Kemudian, aku bertanya lagi mengenai penjual/pekedai yang selalu membuka jualan di tempat laluan awam di sana. Sedikit sebanyak, aktiviti mereka itu menganggu kelancaran laluan pejalan kaki hingga pejalan kaki kadangkala terpaksa di jalan raya untuk lalu. Beliau menjawap, itu dibenarkan tetapi bergantung dengan perayaan semasa. Ia tidak boleh hari2 dan mesti mematuhi peraturan yang ditetapkan seperti menyediakan tong sampah dan kawasan jualan tidak melebihi had.

Jika tidak keluar memantau, maka duduk pejabatlah jawapnya. Tapi duduk pejabat pun, sibuk juga. Uhu. Hari Rabu, Pn. Liza bagi lagi tugasan baru iaitu mengemaskini lakaran peta Bazar Ramadhan menggunakan komputer.

Kerja tu, senang juga cuma bila buat memang makan masa. Sehari, syukurlah kalau dapat buah empat peta sekaligus. Jumlah peta tu, ada 12 semuanya. Uhu..

Tugas lain pula, hah ini dia. En. Jaraiman sekali lagi memberikan tugas yang mencabar buat kami berempat. Kali ini, ianya mengenai perisian Microsoft Access. Beliau mahu kami buat satu persembahan data yang dibina dari pangkalan data tertentu yang digabungkan sekaligus, bergantung kepada data apa yang ingin ditunjukkan.

Fuhh, selama ni hanya tahu guna Microsoft Word, Power Point, Excel, Paint sahaja. Tu pun tahu gitu2 ja. Tetiba kali ni, berkait dengan Access pula.

Bagi memberikan pemahaman secara mudah bagaimana contoh persembahan data yang dimaksudkan, kamu boleh tengok kat web UMS, yang cek2 jadual kuliah tu. Macam tu lah lebih kurang.

Benda tu, mana kami arif. Kalau ada ambil subjek yang berkaitan dengan komputer dan perisian, ok lah juga. Pening2 lalat kami dibuatnya. Uhu5..

Minggu ni juga, aku minta pelepasan sementara sebab mengurus BKNS. Tuntut elaun tesis dan LI. Tapi, setengah hari jelah. Petang. Ehe..

Minggu ni juga merupakan minggu terakhir aku bertugas di Bahagian Pengurusan Pasar dan Peniaga Kecil. Terima kasih Pn. Liza, En. Mitin dan staf2 yang lain atas tunjuk ajar, perkongsian ilmu+pengalaman, dan tidak lupa juga makan minum yang dibelanja tiap kali keluar membuat pemantauan. Tu yang buat aku semangat ja keluar sebab dapat jimat belanja. Ehe3..