Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

Wednesday, October 21, 2009

Konvokesyenku: Sebelum, Semasa & Selepas (i)


I

1. Ada banyak cerita pengalaman dihajatkan untuk dimuatkan di sini. Rasanya, cerita2 begini jarang 'dibukukan'. Ianya lebih kepada mulut ke mulut. Itupun, jika ada yang bertanyakan. Jika tiada, pada saya, segan sebenarnya untuk mula membuka cerita.

2. Konvokesyen yang pertama dilalui sememangnya suatu sejarah besar buat kita. Saya tidak tahu dengan jelas jika ada insan yang langsung tidak gembira akan hari graduan mereka. Sejarah dalam hari tersebut seharusnya kita rai dan bergembira dengan cara yang sesuai. Hari bergraduan dalam hidup kita boleh dibilang dengan jari. Kita bukan seperti keluarga Edward dalam cerita tayangan Twilight yang menyimpan puluhan gulungan graduan.

3. Salah satu sebabnya kita perlu bergembira dan meraikan 'hari bahagia' ini, kalau bukan untuk diri kita semata2, tentunya untuk mereka yang bersusah-payah, sentiasa mendoakan, tidak putus memberi segala bentuk bantuan kepada kita semata2 untuk melihat kita berjaya dalam hidup, dunia dan akhirat. Sememangnya, kejayaan kita adalah kejayaan mereka. Mereka berjaya menjadikan kita sebagai orang yang berjaya, di suatu jalan kehidupan yang masih berterusan.


II

1. Saya bergraduan Sarjana Muda pada 12 Oktober yang lalu, di Universiti Malaysia Sabah (UMS). Secara tradisinya, konvokesyen dan Tamu Gadang kali ini lewat sedikit berlangsung. Dua bulan lebih selepas menamatkan praktikal. Sepanjang tempoh menunggu tersebut, saya tidak mengambil peluang untuk bekerja sementara. Tidak juga untuk terus memohon pekerjaan. Saya berkira2, biarlah lepas konvo baru bergerak 'aktif dan serius'. Jadikan tempoh menunggu tadi sebagai 'bulan madu'. Bukan apa, masa tu kan puasa dan Raya. Ini perancangan saya. Berani buat, berani tanggung kata orang..

2. Ada saranan, supaya awal2 mencari kerja. Ada juga saranan, ambil saja apa2 kerja yang ada. Memandangkan sekarang ini pekerjaan memang payah dicari, apatah lagi yang bersesuaian dengan kelulusan kita. Sebenarnya ada tempat yang memang banyak kerja kosong. Ada tempat, beri peluang pekerjaan. Ada juga tempat, terhad peluang pekerjaannya. Jadi, semua pihak perlu ada suatu kefahaman bila berceloteh akan hal ini. Apa tempat itu, apa kerja kosong itu, dan yang penting apa perancangan seseorang untuk masuk ke tempat & kerja itu.

Usaha gigih yang betul landasannya serta keyakinan terhadap rezeki yang telah ditetapkan Tuhan sememangnya falsafah dan 'favorite quote' yang perlu disemat dalam hati kita. Tidak kira anda berbakat genius atau 'si lemah' yang tidak mendapat keputusan cemerlang, atau langsung tidak berpeluang 'membesar' di sekolah.

3. Sememangnya sepanjang menunggu hari graduasi, saya banyak 'membuang masa' melayari internet bermain Facebook, Friendster, dan yang paling selalu ialah membaca bahan2 berita atau mana2 tulisan yang menawan kalbu. Selebihnya, meluangkan masa bersama ahli keluarga yang selalu ditinggalkan sepanjang 'merantau' menyambung pengajian.

Urusan kehidupan manusia memang sibuk. Urusan atau amalan yang menjadi rutin harian merubah persepsi kita dari sibuk kepada tidak sibuk. Di sini kebosanan mudah hinggap di celahan minda yang tidak 'diaktifkan' (disibukkan) dengan aktiviti yang luar dari kebiasaan. Maknanya, untuk menghilangkan bosan, lakukan lah sesuatu yang jarang2 kita lakukan sebelum ini. Lewat menunggu mood yang hilang.


III

1. Di kalangan rakan2, sudah ada mereka yang merasai saat manis bergraduan. Antaranya, graduan Diploma. Ini suatu suntikan semangat buat saya (ketika itu) meneruskan perjuangan. Malangnya, saya tidak sempat menzahirkan secara rasminya ucapan sekalung dan setinggi2 tahniah buat mereka. Lewat kesibukan yang melanda di alam pengajian. Maka inilah kesempatan yang baik untuk saya zahirkan ucapan salam konvokesyen/graduasi buat semua.

No comments:

Post a Comment

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!