Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

Sunday, February 07, 2010

Awasi urusniaga di Internet (2.1)

Pada siri pertama yang lalu, saya memulakan topik menyentuh 'sisi gelap' urusniaga di Mudah.my. Sila lihat catatan blog saya untuk membaca tulisan (siri 1) tersebut.

Untuk siri kali ni, saya ingin berkongsi kepada semua mengenai urusniaga di internet yang melibatkan penjanaan wang. Dengan nama 'nikmatnya' yang lain; Program Buat Duit Terhebat & bla bla bla di Internet.

Tidak cukup pengalaman saya untuk mengupas sedalamnya isu ini. Paling2 pun yang saya terlibat, ialah bisnes top-up. Setelah 'mengeksperimen' beberapa 'syarikat' yang menawarkan bisnes ini, akhirnya saya kekal setia dengan satu laman sahaja iaitu Eloadonline.biz. Yang lain seperti Prepaid4u.net/com, mastereload.com, easytopup.com dll, telahpun saya ucapkan selamat tinggal Juliet.

Untuk isu kali ni, saya bahagikan kepada tiga bahagian. Semua bahagian ini asalnya dari satu artikel yang saya jumpa di Zaharuddin.net. Tapi ianya ditulis oleh Mohd. Suhaimy a.k.a Shuth. Saya kenal Shuth ini kerana saya pernah membeli produk digital beliau iaitu E-Book "Maskahwin Yang Hilang" (Ooupsz..! xD) dan pernah menyertai program affiliate beliau. Promo E-Book tu lah, ehe..

Baiklah, tanpa melengahkan masa mari kita ke bahagian yang pertama...
USAH TERTIPU DENGAN SKIM PELABURAN HARAM & SKIM CEPAT KAYA DI INTERNET

Bahagian 1

Kepada rakan yang dikasihi..

Pada 12 April 2007 yang lalu, majlis fatwa kebangsaan telah sebulat suara memutuskan, bahawa pelaburan internet adalah haram di sisi agama islam. Kenyataan ini telah serba sedikit menggembirakan saya, kerana sejak dahulu lagi telah saya ketahui, skim-skim pelaburan yang dijalankan di internet ini sebenarnya adalah merupakan skim ponzi alaf baru yang hanya bertujuan untuk menipu masyarakat yang sememangnya terlalu mudah percaya dengan angan-angan untuk menjadi kaya dengan cepat.

Pengharaman tersebut juga telah serba sedikit menyedarkan beberapa pihak yang telah terjebak ke dalam perangkap skim pelaburan tipu tersebut untuk cepat-cepat kembali ke jalan yang betul dan mengeluarkan diri mereka dari terus hanyut dan menjadi barua kepada komplot penipuan tersebut.

Ditambah pula dengan liputan-liputan serta pendedahan yang dilakukan oleh pihak media, maka, semakin ramailah masyarakat yang tersedar dan mula berhati-hati dengan peluang-peluang membuat duit melalui inernet ini.

Namun begitu, sesuatu yang sedikit mengecewakan. Ramai masyarakat yang terkeliru dengan istilah PELABURAN INTERNET dengan PERNIAGAAN INTERNET. Pada mereka, apa-apa sahaja perkara yang berkaitan dengan "Buat Duit di Internet" adalah tipu dan tidak boleh dipercayai. Lebih menyedihkan lagi, bukan masyarakat biasa sahaja yang terkeliru dengan 2 perkara ini, malah pihak-pihak yang dianggap sebagai pihak yang handal ICT, seperti Pusat Keselamatan Siber Malaysia juga turut terkeliru mengenainya.

Membuat duit atau menghasilkan pendapatan melalui internet sebenarnya bukanlah sesuatu yang mustahil. Malah terdapat ramai individu-individu di dunia amnya dan di Malaysia khususnya, telah berjaya menghasilkan duit yang banyak menerusi internet. Antara nama yang paling dikenali ramai adalah Dr. Irfan Khairi . Beliau, telah berjaya menjadi jutawan dengan hanya menjalankan perniagaan di internet.... diulangi.. PERNIAGAAN INTERNET.... atau perlukah saya mengejakannya? P . E . R . N . I . A . G . A . A . N ... bunyinya apa?... PERNIAGAAN ... (pandainyeeeee~~~ anak sapa ni~~?)

Untuk memberikan lebih kefahaman tentang "KAEDAH-KAEDAH SEBENAR BUAT DUIT DI INTERNET " , izinkan saya menjelaskannya kepada anda. Diharapkan anda dapat melapangkan dada dan mengosongkan fikiran anda terlebih dahulu dari segala tanggapan-tanggapan serta cerita-cerita yang pernah anda dengar sebelum ini tentang "BUAT DUIT DI INTERNET".

Secara keseluruhannya, terdapat 3 kaedah / cara membuat duit di internet, iaitu :-

  1. Perniagaan Internet(Hijau)
  2. Program Internet (Oren)
  3. Pelaburan Internet (Merah)

Nota : Hijau - Boleh Dipercayai , Oren - Perlu Berhati-hati , Merah - Lari jauh-jauh.

Bersambung...

No comments:

Post a Comment

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!