Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

Tuesday, April 27, 2010

Chatzy.com: Alternatif untuk 'many-to-many chatting room' [01]

[Tulisan ini adalah berdasarkan latar belakang pengalaman penulis dan disediakan khas untuk warga SMATS]

PENDAHULUAN

Agenda 'Projek Alumni SMATS' untuk menubuhkan sebuah organisasi yang menjadi 'tunjang' kepada seluruh alumni SMATS khususnya, & warga SMATS amnya maju ke hadapan lagi. SMATS merupakan akronim bagi SMKA Tun Said, Kota Belud, Sabah, satu2nya sekolah menengah agama di bahagian utara negeri ini.

Agenda berkenaan memasuki episod baharu lagi di mana Ahli Jawatankuasa Majlis Penaja Organisasi Alumni SMATS telah dibentuk buat pertama kalinya secara rasmi. Fungsi majlis ini ialah untuk menjadi katalis kepada projek tadi iaitu menubuhkan sebuah organisasi alumni SMATS. Majlis ini menjadi pusat rujukan dan 'badan rasmi' untuk menggerakkan sebarang perancangan & melaksana keputusan yang telah diputuskan bersama di dalam himpunan perancangan alumni SMATS.

Sejurus sahaja senarai nama ahli Majlis Penaja [MP] diumumkan secara rasmi di laman Facebook [FB] SMATS, misi untuk mencari medium perbincangan khusus di kalangan ahli MP digerakkan. Affendy Derisa diberikan tanggungjawab untuk mengetuai misi ini dengan bantuan & sokongan Ahmad Mauluddin Kastan, salah seorang alumni SMATS yang arif dengan selok-belok dunia perkomputeran. Bermula dengan chat di Yahoo, sehingga perbincangan tiga penjuru [Samizul-Affendy-Ahmad] di FB [mesej] yang berkongsi pengetahuan mengenai mIRC, Yahoo Mesengger [YM], Skype & Windows Live Mesengger [WLM]. Semua medium cuba diketengahkan & dinilai dari segala sudut supaya menjadi medium pilihan yang paling sesuai untuk Online Meeting. Akhirnya, kami berjaya menemui satu medium yang paling sesuai digunakan buat masa sekarang iaitu Chatzy.com [26 April 2010].


PENGENALAN

Chatzy.com merupakan suatu laman yang memberikan perkhidmatan ruang chatting yang bersifat many-to-many. Apa yang penting ialah, pautan room yang telah anda bina [create] itu perlu anda simpan [bookmark] & jemputan adalah melalui email. Email jemputan itu sangat penting bagi memudahkan login. Apa yang 'menakjubkan' kami ialah, ianya tidak perlu muat turun [download], pemasangan [installation] di sistem komputer anda dan mudah untuk digunakan..!

Chatzy.com menawarkan dua bentuk room untuk chatting iaitu Quick Chat [percuma] & Virtual Room [berbayar].

Maklumat lanjut, silalah melayari laman berkenaan di [KLIK].


PRO-KONTRA

Laman ini mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri. Sebagai contoh, ianya tidak secanggih medium chatting yang lain seperti YM, Skype & WLM [Google Talk di luar kajian sampel kami] & mempunyai had batasan terutama bila menggunakan Quick Chat.

Kami memilih Quick Chat di Chatzy.com kerana beberapa faktor. Pertama; majoriti e-mel ahli MP adalah dari Yahoo dan biasa menggunakan YM. Malangnya, Yahoo telah tidak membenarkan untuk pengguna membuat chatting room di YM [Rujuk: KLIK]

Kedua; Ahli MP adalah seramai 20 orang. Justeru, satu medium chatting room secara many-to-many & tertutup [privasi] diperlukan. WLM membenarkan untuk create chat group tapi ianya terhad sehingga 20 orang sahaja. Kami tidak memilih Skype kerana Extra [Oneeko & InnerPass File Sharing] dari Skype tidak berfungsi dengan baik semasa kami mengujinya. Mungkin masalah bandwith atau connection speed.

Ketiga; 'Web Connectivity' & Connection Speed juga menjadi isu. Bagi ahli MP yang menggunakan capaian internet melalui Wireless/LAN/Broadband kepunyaan Kerajaan seperti di Universiti / workplace, kemungkinan akses kepada laman2 chatting tadi disekat atau tidak kuat [downtime yang kerap].

Keempat; Kami memerlukan suatu medium yang ringkas dan mudah digunakan memandangkan banyak kekangan yang wujud pada setiap ahli MP. Kelebihan itu ada pada Chatzy.com. Untuk join, pengguna perlu tahu pautan [link] untuk room tu dan simpan invitation e-mail baik2. Apa yang perlu lagi sekarang bagi melicinkan lagi online meeting itu nanti ialah satu panduan [manual guideline] perlu diperhalusi dan dimaklumkan kepada semua agar etika perbincangan menjadi harmoni, fokus, lancar & yang penting, mencapai objektif mesyuarat.


Chatting Room bagi laman FB SMATS yang baru diwujudkan menggunakan Quick Chat: [KLIK]

Tulisan akan datang akan cuba membentangkan draf peraturan & etika [protokol] bagi online meeting Majlis Penaja Alumni SMATS.

Sebarang cadangan atau komen bolehlah ditujukan terus kepada saya.


MOHD. SAMIZUL BIN SAMAD
Pengerusi Majlis Penaja Alumni SMATS

27 April 2010

Baru : Alumni SMATS akan menggunakan Chatroll bagi menggantikan Chatzy yang telah dipadam. Kunjungi Chatroll Alumni SMATS di sini.

No comments:

Post a Comment

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!