Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

Thursday, April 01, 2010

Istirehat...

Oh, masa berlalu begitu pantas. Umpama mimpi dalam mimpi, tentu mimpi nan indah yang singkat dirasa 'gantung'. Baru sahaja bercuti, sekarang cuti datang lagi. Minggu ni, hanya tiga hari ja aku bekerja. Tiga hari seperti tiga jam; tiga jam di dalam dewan peperiksaan.

Terasa tidak puas pula bekerja minggu ni. Pelik bukan, ehe. Sebenarnya, masih banyak tugasan yang perlu dibuat di tempat kerja. Mahu bawa balik ke rumah; DotA menunggu, movies menanti, dan tilam yang empuk seperti memanggil2 untuk 'melayar bahtera'. Ini semua tidak terpandang di tempat kerja.Lantas, masa beristirehat dimanfaat secukupnya dirumah. Buat bekalan mencergaskan fizikal & fikiran. Di tempat kerja, sebotol 5ooml air belum tentu habis diminum. Tapi bila dirumah, dalam masa enam jam pertama sahaja 1.5L air habis diminum. Malah tuyung lagi..

Mulai esok, akan ada Pesta Kalimaran & Hari Terbuka Taman Pertanian Sabah. Pesta Kalimaran ni macam Pesta Kaamatan. Kalau Kaamatan khas untuk masyarakat kaum Kadazan & Dusun, Kalimaran pula khas untuk masyarakat kaum Murut. Itu info yang aku dengar2. Masih ada lagi input yang lain tapi lain masa lah aku tulis sini.
Kalau Hari Terbuka tu pula, ianya berlangsung beberapa kali dalam setahun. Ikut kemahuan pengurusan taman lah camna. Yang paling meriah, masa ngam2 musim buah. Khabarnya, pengunjung bebas makan, memanjat, mengambil, menjolok mana2 buah yang ada di dalam taman sepuas2nya. Cuma satu, jangan tapau bawa balik rumah. Nanti bersifat komersial pula, ehe. Makanlah sepuas2nya buah2an tempatan di sana. Itulah hasil penat-lelah mereka yang berbudi kepada tanah. Kurniaan Yang Maha Esa..

Dan aku bercadang, masuk melawat ke Hari Terbuka tu mulai esok. Boleh ambil pengalaman naik keretapi mini pusing2 seluruh taman yang cukup luas tu. Ada taman buah, ada taman bunga.. Pa yang lagi penting, F.O.C*, ehe.

Kalimaran pula, emmm datang kejap ja' lah tengok suasananya camna.. Lagipun pesta tu hanya setahun sekali. Kalau tiada rezeki lagi sini, payahlah peluang aku untuk datang meninjau2 lagi pesta tu di lain masa..

Jauh perjalanan, luas pemandangan, banyak pengalaman.. ^^,Taman ni terletak di belakang rumah (tumpang) ku ni ja, ehe..*Free of Charge

No comments:

Post a Comment

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!