Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

FIDE WOMENS WORLD CHESS CHAMPIONSHIP 2017 (TEHRAN)

Friday, April 02, 2010

Lunascape 6 Orion

1. Ketika tengah syok2 melayari laman syok.org, aku terpandang satu artikel bertajuk "Lunascape 6 Orion (Browser terbaik)". Oleh kerana aku 'penggemar' eksperimentasi macam2 browser (pelayar web) & juga kipas-susah-mati Mozilla Firefox, maka aku pun menekadkan diri untuk memuat turun browser ni. Belum pernah lagi aku mendengar 'jenama' browser ni. Kalau Luna Moonfag dalam DotA, itu besa aja', hua2.

2. Seperti biasa sebelum memuat turun aplikasi ni, aku baca2 dulu apa yang menarik pasal browser ni. Emm, yang lain sama ja promosi terpantas, paling ringan, paling laju dll.. Tapi apa yang betul2 menarik ialah mengenai teknologi Triple Engine & Triple Add-on yang wujud dalam browser ni.

3. Dengan adanya teknologi ini, maka browser ini berkeupayaan untuk menonjolkan prestasi, kelajuan dan sedikit-sebanyak ciri yang ada pada browser2 popular (pilihan utama) yang lain seperti Internet Explorer (IE), Mozilla Firefox, Safari, Google Chrome.

4. Waah, camna boleh jadi camtu? Sebab, Lunascape = IE (Trident) + Mozilla (Gecko) + Safari & Chrome (Webkit). Ini bermaksud, Lunascape boleh 'membaca' & 'mempamer' kandungan web seperti 'bacaan & cara pamer' IE, Mozilla, Safari & Chrome! Trident adalah cara 'baca & pamer' bagi IE & begitulah seterusnya..

5. Ok, tanpa membuang masa aku pun memuat turun aplikasi ni. Setelah selesai, install. Install ni makan masa bila aplikasi memuat turun Gecko plugin & Webkit plugin. Jadi, pastikan sambungan internet semasa memuat turun stabil & laju.

6. Jadi, kepada mana2 yang ingin mencuba sendiri keunikan browser ini, silakan dan jangan lupa bagi komen ya.. Alamilah perbezaannya..!






Nah ni lah artikel tu. Kredit buat Sheikhnasir[at]syok.org

No comments:

Post a Comment

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!