Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

FIDE WOMENS WORLD CHESS CHAMPIONSHIP 2017 (TEHRAN)

Saturday, June 26, 2010

SABILY - UBUNTU MUSLIM EDITION

*Speaking
*Short Review

Owh, sudah lama Gaman nda mnulis psl Ubuntu. Maklumlh, masih newbie kn, ehe. Tau gitu2 ja psl Ubuntu ni. Kira bljr n breksperimen sndri lh.

Ok untuk tulisn kali ni, Gaman mau kngsi psl adanya satu siri dalam variasi Ubuntu yang direka [diubahsuai] khas untuk Muslim. Memandangkan Linux dan Ubuntu merupakan perisian sumber terbuka, maka usaha untuk mereka dan mengubahsuai 'bahasa pengaturcaraan-nya' menjadi mudah dan tidak terhad berbanding menggunakan 'instrumen' dari perisian 'sumber tertutup'.

Ulangkaji balik, Sabily [seperti juga Ubuntu dan distro Linux yang lain] merupakan Sistem Operasi [Operating System] seperti Windows dan Mac OS X. Tanpa OS ni, maka komputer menjadi tidak berguna.

Aplikasi atau ciri Sabily sebahagian besar menyerupai Ubuntu. Apa yang ada pada Ubuntu, mesti ada pada Sabily dari segi instrumen asas. Sbb itu ianya dpanggil jg Ubuntu Muslim Edition. Cuma yg bbeza, perisian, ciri atau aplikasi td adlh bersifat Islamik. Bmula dri daftar-masuk [log-in] hinggalah mghentikn [shut down] operasi komputer anda, semuanya Islamik.

[Ini mmpu 'mginsafkn' pgguna komputer spy mgunakn komputer sebaik2nya n x mlakukn pkara yg xsenonoh.. ;)]

Sabily skrg ialah Sabily 10.04, kod nama 'Manarat' versi Beta [pcubaan tahap ii..?]. Versi trbaharu Sabily lmbt kluar bbnding versi trbaharu Ubuntu krna Sabily mnjadikn Ubuntu sbgai rujukn utamanya.

Sabily mmpunyai dua versi [bbeza saiz perisian] iaitu Small Version n Full Version. Khabarnya, Sabily > ssuai utk pgguna Desktop bbnding Netbook.

Versi Sabily yg stabil skrg ialah Sabily 9.10: Gaza. Pgguna yg ingin mncuba Sabily blehlh mmsg versi ni.

Utk bacaan lnjut, blehlh mlwt lmn ni...

01. [Sabily.org]
02. [Linux Sabily]
03. [Sabily in Malay]
   
Slmt mcuba n gmbira mggunakn Sabily! ;D


u/p: Gaman nda ckup PC utk wat ujikaji. Klu wat kt Laptop yg skrg ni, risiko tggi ni, ehe..

2 comments:

  1. bah apa khbar senior?lama betul nda melompat2 sini..bz knon aku dgn persedian praktikal..huhu..

    sori nda aku dpt komen psl ubuntu ni, gue kok pun buntu juga sma penggunaan ubuntu ini..pasal komputer,ilmu aku baru 2/10 >.<
    sgt menyedihkan, sbb tu nda maju2..wakaka..

    apapun, semoga ko terus maju jaya..hoho..psstt..bila mo kawin ni senior?mcm aku tiba2 kelaparan nasi minyak..ekekekek

    ReplyDelete
  2. Khbr baik bh. Kau? Mcm ceria bhgia sudh ni kau snior tgok, muahua3.

    Xpa, besalh tu pmulaan. Dlu bila jmpa benda ni pun kbaru2an jg sket, hua2. Tp bila lma2, ok lh..

    Ok, klu mo bkenaln dgn Ubuntu, kau lwtlh yg aku bg ni:-

    1. Laman Utama Ubuntu: http://www.ubuntu.com/

    2. Kempen Ubuntu [Malaysia]: http://kempen.digide.com.my/

    3. Pengalaman MSS: http://msslawliet.blogspot.com/2010/06/promosi-antara-windows-dan-linux.html

    Kau bacalh pelan2. Lama2 fhm,ehe.

    Skrg minyak n gula naik. Jd tangguh dlu lh hjt tu, muahua3. Nasi minyak ad jual d kedai mamak. P la. Hua3 xD

    ReplyDelete

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!