Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

Monday, August 09, 2010

RISALAH AL-FATH: EDISI 004

*Biro Publisiti Masjid al-Fath, Lagud Sebrang, Tenom.

PERSIAPAN MANTAP MENYAMBUT RAMADHAN

~Bahagian 2~

Ramadhan adalah bulan ilmu pengetahuan. Justeru, Muslim perlu rajin menghadiri majlis-majlis tazkirah yang boleh membantu menambahkan kefahaman terhadap amalan beribadat, berdasarkan ayat pertama yang diturunkan Allah S.W.T ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W.

Ayah boleh memotivasi anak-anak untuk berpuasa. Kanak-kanak dilatih berpuasa sebagai latihan kepada mereka. Di antara kaedah yang boleh dilakukan ialah:

01. Mengajar anak-anak mengenai hakikat puasa sebenar yang bukan hanya meninggalkan makan minum semata-mata, malah penerangan mengenai cara bagaimana boleh mendapatkan takwa dalam diri.

02. Ajarkan kepada mereka adab-adab serta hukum-hukum puasa dan yang berkaitan dengannya seperti menyegerakan berbuka puasa serta melambatkan bersahur dan juga mengingatkan mereka dari berboros dalam makan minum pada bulan Ramadhan.

03. Mengingatkan mereka agar tidak mengambil masa yang lama ketika berbuka hingga lambat/luput untuk bersolat Maghrib berjemaah.

04. Mengingatkan mereka tentang falsafah puasa disyariatkan Allah S.W.T agar dapat merasakan kelaparan yang dialami golongan miskin.

05. Ramadhan bulan mengeratkan silaturrahim di kalangan umat Islam dengan bersolat fardhu dan Tarawih secara berjemaah.

06. Mengingatkan anak-anak perempuan agar membantu ibu-ibu mereka dalam menyediakan juadah berbuka puasa dan sahur.

07. Menggalakkan anak-anak untuk bersahur bagi mendapatkan keberkatan dan bekalan kekuatan untuk meneruskan ibadat puasa.

08. Melakukan solat Subuh serta berjemaah di masjid/surau berdekatan dan memastikan tidak meninggalkan solat witir.

09. Tidak menyusahkan para isteri untuk menyediakan juadah berbuka puasa atau sahur yang sukar untuk disediakan, berpada dengan kemampuan yang ada atau membelinya jika perlu, agar tenaga mereka dibawa untuk bersolat Isyak dan Tarawih berjemaah di masjid/surau.

10. Memulakan kempen Membaca al-Quran sempena padanya diturunkan kitab suci untuk manusia.

11. Menggalakkan ahli keluarga untuk suka bersedekah serta mengambil tahu kekurangan [keperluan hidup] yang ada pada jiran tetangga lebih-lebih lagi pada masa harga barang telah naik diselaraskan.   


Rujukan [Teks Asal]: Ustaz Zainuddin Hashim
Suntingan Bebas: Editor AL-FATH


~Muat turun versi penuh Risalah al-Fath di Menu [Kolum tengah]:

"Risalah Masjid al-Fath, Tenom"

No comments:

Post a Comment

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!