Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

Monday, September 06, 2010

Bercuti Raya 1431 Hijrah

Cuti panjang datang lagi.

Cuti kali ini bersifat 'pakej kombo'. Cuba fikir kenapa aku bilang begitu?

O jangan risau. Tanda untuk bayangan jawapan tetap aku sediakan - seperti selalu.

Penggal, Raya dan Merdeka. PRM. Owh, ini bukan Parti Rakyat Malaysia atau yang seumpama dengannya ya..

Cuti Pakej Kombo - Set A

Sempena cuti pakej kombo ini, aku memilih 'set A'. Set A menurut pengelasan aku ialah bentuk cuti yang kebiasaan orang pilih. Sebagai suatu perbandingan, hari Ahad merupakan cuti umum set A sebab majoriti besar orang di Malaysia ini akan bercuti, atau paling kurang buat suatu aktiviti pada hari ini yang dianggap sebagai 'bercuti'.

Cuti Set A dan Cuti Kelas A adalah berlainan. Cuti Set A seperti penjelasan yang di atas. Cuti Kelas A pula, cuti umum yang mesti cuti punya tanpa mengira kena hari berapa. Lebih istimewa, kalau kena cuti ini pada cuti umum set A [Ahad atau Sabtu], ianya akan diganti pada hari bekerja yang berikutnya. Tapi, ini bergantung juga.. Jawatan apa, Majikannya siapa..

Faham...?

Balik kepada cuti kombo set A cerita aku tadi, muahua3.

Tahun ini, menurut kalendar Masihi, umat Islam Malaysia bakal menyambut kehadiran Syawal yang pertama pada 10 Sept. Tertakluk kepada perubahan pihak berkuasa agama dan pengisytiharaan Majlis Raja-Raja [+ TYT-TYT].

Untuk menambah masa cuti, aku memilih untuk mula balik dari Tenom pada 03 Sept [Jumaat]. Jadi, kena mohon [bukan ambil] cuti bermula 06 - 09 Sept.

Inilah cuti set A yang aku maksudkan.


Borang Mohon Cuti

Kad Cuti Rehat

Belakang kad cuti rehat


Cuti Tambahan

Kerajaan melalui Kementerian Pelajaran [KPM] ada membuat pegumuman di saat-saat akhir mengenai cuti tambahan dan cuti peristiwa sempena Hari Raya Aidilfitri. Pengumuman ini menyebabkan banyak sekolah yang sudah membuat cuti ganti dan mengambil cuti peristiwa, 'menghalalkan' saja cuti mereka yang bertindih dengan pengumuman cuti yang lewat itu.

13 Sept. = Cuti Peristiwa sempena Hari Raya Aidilfitri.

14 - 15 Sept. = Cuti Tambahan sempena Hari Raya Aidilfitri.

16 Sept. = Cuti Hari Penubuhan Malaysia [bukan Kemerdekaan Malaysia].


Tu tarikh-tarikh yang aku ingat lah..

Perancangan semasa

Rancangan untuk bersahur, berpuasa dan berbuka bersama-sama keluarga sudah tertunai, walaupun hanya di se-pertiga terakhir.

Tahun ni, solat sunat Aidulfitri di Kudat. Kemudian, raya kedua akan ke Pitas [Kg. Saab]. Di sana masa raya kedua meriah di kawasan perkuburan dari awal pagi hingga petang. Rata-rata yang tidak sempat atau tidak datang pada raya pertama ke kampung, akan terus ke tanah perkuburan ini untuk menziarahi kaum keluarga sama ada yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia.

Raya ketiga, balik ke Kudat. Tiada aktiviti lagi untuk raya ketiga dan keempat ni, ehe.

Raya kelima, insya Allah akan beraya ke rumah bakal keluarga buah hati di Kg. Mosolog, Kota Marudu. Tema kami tahun ni, warna ungu [Keluarga, campur-campur. Yang lelaki, hijau]. Mau juga warna perang [oren] tapi macam ketara pula nanti bilang Pakatan Rakyat, muahua3!

Raya keenam dan seterusnya, masih tidak tetap lagi. Setakat ni untuk sekitar Kudat, sudah ada dua jemputan rasmi untuk datang beraya. Kak Shizan [rakan FS] dan juga Kak Kasmah [senior UMS].

Luar Kudat, ada tiga. Armilla [junior SMATSKB ;')], Atiqah [ex-classmate SMATSKB], dan ust. Ismail [guru masa di SMATSKB].

Ada juga yang lain tapi yang umum punya lah, ehe.

Jadi pada yang sudi, pastikan anda sudah menjemput aku datang beraya ke rumah kalian ya, hua2.

Balik Tenom

Di Tenom pun banyak juga jemputan. Antara jemputan yang rasmi punya ialah dari Kak Diana [isteri ust. Raman, SK. Paguokon]. Dia SMS masa aku dalam bas dalam perjalanan Keningau-KK. Sodeh pula nda dapat beraya kejap masa awal-awal Raya. Manatau tiada peluang lagi beraya awal-awal di Tenom... x>

Ohya, bila aku balik ke Tenom? Biarlah rahsia... Muahua3! XD

No comments:

Post a Comment

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!