Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

Thursday, December 09, 2010

JALUR LEBAR: KETAHUI n FAHAMI [SIRI 2]

Fokus: Celcom Broadband

Siri 1 boleh dibaca di sini.

Tip MSS No.02: Memahami Pakej

Dalam Siri 1 yang lalu, saya telah menyentuh mengenai perkara paling asas untuk membuat pilihan yang terbaik semasa anda ingin membeli Broadband.

Dalam Siri 2 ini pula, kita akan mendalami lagi perkara asas yang kedua [Tahap ii] semasa mengguna pakai Broadband iaitu 'Memahami Pakej'.

Bagi Celcom Broadband, umumnya terdapat dua kategori perkhidmatan Jalur Lebar [Broadband] yang ditawarkan oleh Celcom.

01. Non-Mobile Broadband [internet di komputer]
02. Mobile Broadband [internet di telefon bimbit]

Bagi Non-Mobile Broadband [saya kelaskan sendiri], ada tiga bentuk pakej cara pembayaran iaitu sama ada secara Prepaid [Harian/Mingguan], Postpaid [Bulanan], Pay-per-use.

Bentuk pakej mengikut cara pembayaran:-


Bagi setiap kategori/pakej Broadband, terdapat plan [pengelasan] masing-masing yang mengikut kesesuaian untuk pengguna. Maksudnya, jika tahap penggunaan internet anda hanya biasa-biasa sahaja, maka plan Lite sesuai untuk anda.

Perbezaan utama antara setiap plan ini ialah Kuota Data, Kelajuan, dan seterusnya Harga.

Kuota Data

Kuota Data ialah had jumlah bagi muatan aktiviti anda semasa menggunakan internet.

1GB bermaksud, segala aktiviti melayari [Surfing], Muat turun [Download] dan Muat naik [Upload] pengguna hanyalah sebesar 1GB sahaja. Bila had ini melebihi, Kelajuan plan pengguna akan dikurangkan maksimum sehingga separuh daripada kelajuan 'teori'.

Sebab itu ramai yang merasakan aktiviti surfing menjadi lembap, terutamanya Download dan Upload yang lama / lambat.

Kelajuan

Kelajuan plan menunjukkan berapa banyak data yang dikirimkan ke sambungan internet pengguna. Sebagai contoh, 384 kbps menunjukkan "sebanyak 384 kilo bytes data telah dihantar bagi setiap satu saat". 384 kilobytes per second.

Kelajuan yang ditawarkan akan bertambah nilainya bila pengguna memilih plan yang lebih mahal seperti plan Advance.

Kelajuan ini sebenarnya hanyalah angka kelajuan ideal sahaja. Memandangkan Broadband ini berkongsi rangkaian yang sama, maka angka kelajuan ini menghampiri mustahil untuk dicapai oleh satu pengguna pada masa yang sama. Sebab itu saya menyebutnya sebagai kelajuan 'teori'.

Harga

Harga yang ditawarkan bergantung dengan tiga faktor utama iaitu Kuota Data, Kelajuan, dan Promosi. Promosi di sini bermaksud, kelebihan semasa melanggan pakej Broadband. Sebagai contoh, dengan bayaran RM100 bagi plan Entry [plan promosi Celcom sekarang], pengguna hanya membayar sebanyak RM48 sebulan sahaja dan memiliki usb modem [alat untuk menerima data internet].

Secara mudah, semakin harga pembelian atau langganan bulanan sesuatu pakej Broadband itu MURAH, semakin KURANG nilai Kuota Data dan Kelajuan yang dibekalkan oleh syarikat pembekal Broadband.


Bersambung...

Siri akan datang = Siri 3: Fair Usage Policy dan Celcom Online Customer Service...
Nota: Sebarang pertanyaan atau pandangan mengenai tajuk ini amatlah dialu-alukan..

No comments:

Post a Comment

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!