Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

FIDE WOMENS WORLD CHESS CHAMPIONSHIP 2017 (TEHRAN)

Monday, December 13, 2010

TIP UNTUK MUAT NAIK GAMBAR DENGAN PANTAS KAEDAH MSS

Assalamua'laikum w.b.t dan Salam Sejahtera..!

Lama rasanya tidak berkongsi tip di sini secara santai2.. Ada juga tip yang lain tapi bukan dari hasil karya sendiri. Yang lain, yang tidak ditulis dalam mood santai2 punya. Blogger kalau tulis dengan ayat skema, tu jadi akhbar dalam talian sudah kan..? Gurau bah.. Aku pun suka tulis dengan ayat skema sebab memudahkan. Bukan dengan ayat rojakhq atau ayat SMS. Muahua3! XD

Tip kali ni mudah dan ringkas ja.

Mungkin ini sudah diketahui umum. Tapi, aku tetap mahu juga kongsikan pengalaman peribadi aku, ehe..

Maksud "Muat Naik gambar dengan pantas.." tu, bukanlah cara untuk meringkaskan atau "Shortcut" untuk muat naik [upload] gambar. Contoh, dengan satu klik anda menjadi jutawan gambar kamu orang sudah terpapar di Picasa, Flickr, Yahoo!, MSN, mahupun album Friendster. Tidak, bukan ini tip yang aku maksudkan.

Tip ini bermaksud, supaya saiz gambar kamu orang tu dapat dikecilkan, dan diedit dengan mudah dan pantas. Edit ikut rupa gambar asal. Yang beza, saiz dimensi-nya [xxx bytes]. 

Ada cara edit saiz dan rupa - dengan "crop" atau perisian editor yang lain - tapi itu masih memakan lebih masa. 

  
Ikuti dan amati dengan baik langkah2 di bawah ni berserta gambar rujukan..

01. Pilih dan "Copy" gambar yang kamu orang mahu muat naik.. Biar terpampang macam gambar di bawah ni.. Jangan edit gambar yang asal [kalau masih mahu simpan..]. Edit yang sudah kita "Copy"..

Contoh: Gambar yang ingin dimuat naik.. Saiz asal dimensi sebelum diedit = 2.7MB


02. Tekan butang "Print-Screen" di Papan Kekunci [Keyboard]



03. "Crop" gambar tadi ikut rupa yang diinginkan.. 



04. Sesudah "Crop", jangan lupa "Save"..

05. Tadaa! Gambar baru yang kita mahu muat naik sudah sedia.. 

Gambar yang kita mahu muat naik. Saiz dimensi setelah diedit = 300KB


Bila saiz dimensi gambar tu dah jadi kecil, cepatlah masa kita muat naik nanti. Jimat masa, jimat bandwith, ehe..

Selamat Mencuba! Semoga bermanfaat.. Kalau ada tip atau pandangan yang lain, jangan malu2 untuk kongsi di komen ya.. ;D


Nota: Gambar asal 'Uji Kaji' tu di 'PrtSc' masa menggunakan Lucid Lynx [Codename untuk OS Linux Ubuntu]. Kemudian, diedit untuk tip ini menggunakan Maverick Meerkat [Codename OS Linux Ubuntu yang terkini..], Namun, prinsip ini terpakai untuk semua jenis Operating System [OS].

No comments:

Post a Comment

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!