Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

FIDE WOMENS WORLD CHESS CHAMPIONSHIP 2017 (TEHRAN)

Wednesday, January 05, 2011

Cukai OH Cukai!

Siapa tidak kenal cukai?

Yang aku tahu, cukai ialah caj perkhidmatan tambahan yang dikenakan mengikut tetapan yang dikuatkuasakan undang2. Cukai diwujudkan, ditentukan, dikutip, dan digunakan oleh badan pemerintah untuk kemakmuran negara. Jadi, cukai ni patut membawa lebih banyak manfaat kepada keperluan asas atau utama rakyat.

Tapi, ramai juga yang berusaha untuk melepaskan diri dari dikenakan cukai. Trend ini popular di kalangan penjawat awam, koperat dan ahli perniagaan. Macam2 'dipusing' untuk mendapatkan status "TAHNIAH! Anda tidak perlu membayar cukai". Muahua3! XD

Pernah dengar GST? Good and Services Tax. Cukai Barangan dan Perkhidmatan. Ini adalah idea dan cadangan kerajaan [baca: Malaysia] untuk mewujudkan cukai sehingga 4% terhadap beberapa barangan dan perkhidmatan kecuali makanan dan barangan terkawal.

Dikatakan, cukai 4% ini lebih rendah dan murah berbanding cukai sedia ada yang dikenakan terutamanya di premis makanan segera. KFC, McD, dan lain2 kesukaan rakyat Malaysia.

Belum congak lagi cukai yang juga wujud pada premis makanan 'kelas tinggi' yang menggunakan nama resepi tempatan atau diurus oleh anak tempatan seperti Chicken Rice Shop dan lain2. Premis ini mempunyai dua jenis cukai yang dikenakan terhadap pelanggan. Cukai Kerajaan dan Cukai Perkhidmatan oleh pihak pengusaha. Pelik, siapa sebenarnya yang dikenakan cukai dan wajib membayar cukai ni. Pengusaha atau pelanggan yang tanggung? Dan mereka terus untung tak terkantung2...

Itu bab makanan. Sekarang kita menoleh pula ke bab perkhidmatan. GST khabarnya sudah 'menyerang' Astro.

Siapa tidak kenal monopoli Astro? Dalam ribut teknologi canggih manggih sekarang ini, siapa yang tiada Astro boleh dikatakan ketinggalan dari arus penyiaran. Astro didendangkan sebagai pengerat hubungan kekeluargaan sebagaimana Akademi Fantasi [AF]. AF lah yang bertanggungjawab melonjakkan nama Astro di kalangan Bumiputera Malaysia. Ini menjadi ikutan pengusaha penyiaran yang lain sehingga muncul bermacam2 format hiburan realiti.

Cukai Kerajaan Astro khabarnya 6%. Ini mungkin penangan Astro Byond yang dikatakan stabil siarannya walaupun hujan lebat melanda. Lagi umphh, dapat merakam [rekod] siaran kesukaan kita yang disiarkan. Lepas tu, boleh upload untuk teman2 download di xxx. Dapat juga income untuk cover 6% tu.

Awal pagi ini pula, ada lagi khabar minyak kerosin naik harga. Bab minyak ni lagi sensitif. Lucu pun ada. Minyak yang rakyat Malaysia pakai sekarang semua maklum ia bukan kualiti sebenar minyak yang dihisap dari perut bumi Malaysia. Sedangkan Malaysia selaku pengeluar minyak sawit terbesar dunia, minyak masak [makan] boleh kurang stok di tempat sendiri?

Itu belum lagi mengintai perjanjian pengagihan hasil minyak 'emas hitam' 95% - 5%. 5% untuk tuan rumah, 95% untuk 'tuan tanah'.

Suatu masa, peningkatan harga tidak dapat dielak sebab, selagi dunia bergantung sepenuhnya dengan sistem ekonomi kapitalis [Dollar] dan bergantung dengan minyak petroleum. Minyak naik, semua pun perlahan2 naik harga. Dan sandaran harga yang naik itu ialah melalui caj atau cukai perkhidmatan.

Katakan Teh O RM0.80. Campur caj perkhidmatan atau cukai, jadilah RM1.50. Muahua3! XD

2 comments:

  1. GST hanya wajar dikenakan pada barangan mewah bukan barang keperluan asas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Barangan mewah kebanyakan memang sudah termasuk dengan nilai cukai. Cukuplah dengan kenaikan harga barang yang tidak menentu. Apa lagi bila ada cukai2 ni, uhu

      Delete

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!