Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

FIDE WOMENS WORLD CHESS CHAMPIONSHIP 2017 (TEHRAN)

Sunday, January 30, 2011

Wajah Baru!



Apakah yang dimaksudkan oleh tajuk kali ini?

Ya, cuba perhatikan sesawang yang sedang kamu kunjungi ini. Bagi pembaca setia, sememangnya ini betul2 soalan nasi. Err, nasi lagi senang makan dari kacang, ehe3..

Buat pengetahuan semua, weblog samizul.net ini diperkemaskan lagi dandanannya. Kira ada siiikitlah disolek2, ehe.. Weblog ini bertukar Template untuk menambah baik kelemahan Template yang sedia ada.

Kenapa aku tiba2 ja tukar Template ni?

Sebabnya, aku naik 'tocang' bila nampak dua weblog ini telah bertambah hensem dan cun. Macho dan ayu, oho3. Weblog yang telah mencetuskan bara semangat untuk aku menyertai mereka menukar Template untuk memperindahkan lagi tatapan ialah sembangpc dan elektromitoskopic [cik ZRn Isme]. Terima kasih banyak2! Jom lawat mereka berdua lepas ni.. d(^^,)

Sempena Template baru ni, ada beberapa perubahan separa major yang aku buat. Pertama, bilangan Gadget. Kedua, sistem komen yang terpaksa-dengan-berat-hati diubah ke sistem lama. Dari Intense Debate ke Blogger. Sebab, ada masalah teknikal di situ. Lagi pun, pembaca mungkin 'segan' mahu tinggalkan komen sebab nampak leceh. Kena login lain dari yang lain, uhu.

Emm, apa lagi ya perubahan yang lain. Ohya. Aku juga telah tidak menggunakan khidmat Feedjit lagi selepas rasa berpada2 dengan prestasi Stat oleh Blogger. Aku fikir, itu sudah memadai. Boleh juga membantu meringankan loading blog, ehe.

Kalau kamu perasan, bawah tu ada satu panel bar oleh wibiya. Situ ada beberapa gadget yang kira penting dan mesra pengunjung-pembaca. Situ juga ada Live Notification dari aku. Klik ja gambar orang berdiri + macam gelombang tu, ehe

Sebab aku pilih Template ni ada tiga yang utama:-

#1. Nampak kemas [Susun atur dan warna]
#2. Ada Slide Show atas tu [bila di paparan Home atau Laman Utama]. Ada banyak jenis Slide Show bagi web tapi yang tu yang aku cinta-suka. Slide Show ni bukan Gadget ya. Ia sekali pakej dengan Template.
#3. Sistem komennya [Blogger] yang unik sedikit berbanding sistem komen Blogger yang biasa kita jumpa. Macam mana tu? Hah, cubalah mengomen sekarang..! ;D

Sekarang ni, aku masih membuat kemas kini Gadget terutamanya Bloglist. Aku bercadang juga mahu buat kumpulan Bloglist untuk memudahkan. Rasanya ni nda payah iklan lah macam "Si Polan membubar Bloglist-nya! Cepat daftar semula!". XD

Rasanya ni ja kali ni mahu sampaikan. Amacam weblog ku sekarang ni, tambah mengancam dan seksi kah..? XD

10 comments:

  1. seksi n mengancam jga nie...ska tgk la prubhn, tnng gtu kalernya...biru mnguda^_^ n then, kms dn trsusun gtu...

    ReplyDelete
  2. ini lebih kemas bos. header tu nmpk mcm lebih ok banding header ku buat tu. mgkn aku perlu buat baru lg yg sesuai utk templat ni. header yg lebih formal kan

    ReplyDelete
  3. @supergurlzs_89 Naahh, seksi + mengancam dah ni.. Jan jelous, muahua3! Terima kasih syg.. Boleh lah tutorial nanti.. ;)

    ReplyDelete
  4. @Sasa Al-Sharif Iya, terima kasih juga bos, ehe. Payah juga ni cari template yang berkenan di hati. Bersengkang mata! Header atas tu xda apa2 tu. Kosong ja. Cuma background biru tu yang default sedia.

    Jadi header ngam transparent lah.. Bah palan2 bah kau.. Dari kau ja tu bila mau mula, ehe.. Terima kasih a tolong buatkan.. Eksperimen tu.. d(^^,)

    ReplyDelete
  5. naa gitulaa.. baru senang kak bagi komen.. before neh mmg susah.. sedap2 komen ingatkan ada sudah last2.. teda.. hihi.. nice template mcm kak jeles jak.. tp belum ada kesempatan lg neh.. entry di blog pon enda pnh2 update, teda semangat woo.. ok dik. teruskan usaha memblog.

    SASA-- kak pon mau bah design diatas tuh.. hihi.. kalu berbyar on jak neh. tp kasi diskaun kawan2 ya.. kekeke

    ReplyDelete
  6. @My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms..
    Ha3.. Eh iyabah akak komen lepas tu nda keluar? Nda bagitau pun, ehe.. Akak update pun juga tu.. Ok bah tu daripada berbulan xda, ehe. Iyup, sama2 terus bersemangat memblog. Mungkin akak kena kasi + cantik/menarik blog akak supaya akak tambah2 semangat update! Hua2! ;D

    Bos SASA tu bagi special RQ dengan kita. 10 yang pertama RQ. No hidden charge.. Muahua3! XD

    ReplyDelete
  7. @samizul.net
    header tu jadi kecik sebab templat ni yg tetapkan size tu.

    ko boleh buat manual. gantikan header bcground yg skg ni dgn header yg x transparent.

    1. ke html editor, mcm backup templat dlu.
    2. pastu jgn lupa cek expand widget pastu d kod bahagian atas tu ada url utk gmbr background.

    3. ko ctrl+f

    http://4.bp.blogspot.com/_4HKUHirY_2U/TRm-y9ipxyI/AAAAAAAAKa0/dJ0H8PhU4qQ/s1600/container-bg.jpg

    4. pastu tukar dgn url header ko ni

    http://2.bp.blogspot.com/_JNaLt7_A_vo/TUY6C-oCO3I/AAAAAAAAApI/jN-4MncPUD4/s1600/mss.jpg

    pastu baru ko dpt header yg full size

    ReplyDelete
  8. @Sasa Al-Sharif
    Iya, tu lah. Boleh sumbat dua Header Background pula di Template ni.

    Ok aku sudah ikut. Akhirnya dapat juga terutamanya kasi hilang gadget Header tu, hua3.

    Sekarang yang kureng sket, yang kotak2 Home, Biodata, Penafian.. tu pula. Tertutup bahagian bawah gambar tu, uhu. Nanti ada masa aku cari camna mau kasi buang dulu tu. Rasanya cukup sudah yang aaatas sekali tu, ehe ^^,

    ReplyDelete
  9. Salam..berkunjung sini kejap..
    Follow you follow me back ok..Huhu.thankshttp://akuastronaut.blogspot.com/2011/02/harus-tengok.html?showComment=1298428433278#c8443043549370729502

    ReplyDelete
  10. @ciku caak aa Wsalam.. Hai Ciku.. Ok sudah Follow. Rasanya pernah masuk n Follow sudah blog Ciku tu, ehe.. v(^^,)

    ReplyDelete

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!