Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

FIDE WOMENS WORLD CHESS CHAMPIONSHIP 2017 (TEHRAN)

Friday, February 04, 2011

Tip: Berapa BERAT blog anda?


Yeah, kita kembali lagi dengan Tip yang seterusnya. Kali ini cara untuk menyemak berapakah berat web atau blog anda.

Web/Blog yang lambat loading [baca: paparan isi kandungan yang muncul adalah lengkap] mempengaruhi sikap pengunjung untuk 'meneroka' lebih lama atau kerap laman kita tadi. Kalau lambat loading [kalau line bukan masalahnya], pengunjung akan bosan dan dengan mudah mengklik butang X di penjuru tetingkap.

Menurut ohdaus, blog yang ideal beratnya ialah di bawah 100kb. Ini penting untuk menampung trafik pengunjung yang tinggi dalam tempoh masa yang sama. Blog ringan, ratus2 pengunjung pun masih dapat paparan blog kita dengan baik.

Mari periksa sekarang:




Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)




(eg. iwebtool.com)




Powered by iWEBTOOL




Nota: Kalau blog ku ni selalu lambat loading, cepat2 bagitau ya.. Boleh tahan berat juga ni. Boroi dah.. ;p

Nota ii: Kalau rasa maklumat ini berguna, jangan lupa untuk kongsi pada yang lain. Klik ja 'Kekotak' atas tu ^^,

31 comments:

  1. blog aku 94 kb ja.. hehehe

    ReplyDelete
  2. @Zulkifly Omar 94kb? Mantap! Blogku ni 2++. Muahua3! XD

    ReplyDelete
  3. kreatifbuzz.com | 13.07 KB | 0.64 seconds | 0.05 seconds

    hoho..bole la ba kan? huuu..belum lagi masuk nuffnang segala..

    ReplyDelete
  4. @kreatifbuzz Waa ni lagi, 13kb ja? Tu macam baru saiz banner header tu, muahua3! XD

    Blog kau dah ok kah Farid? Kenapa juga bermasalah?

    ReplyDelete
  5. bro.. aku tag kau ni.. tgk2 la kalau sudi..:P

    ReplyDelete
  6. @www.samizul.net yup 94 ja.. ala ko ni banyak benda d sidebar.. tp takpa.. ok juga.. masi jua cepat load.. hehe

    ReplyDelete
  7. mcm mna ni...nda dpt
    wuwuwuwu
    ~.~

    ReplyDelete
  8. blog sya pun berat.. 100 lebih.. xtaw nak buang apa lgi.. huu.. blog ni pun masih ok lagi.. loading seperti biasa. xlmbt sgt, xcept sgt.. hehe

    ReplyDelete
  9. @CakapBisa
    Terima kasih bos sudi tag. Ada harapan kah tu a menang? Cita rasa orang perempuan ni lain sket, muahua3! XD

    @Zulkifly Omar
    Emm, apa ya di Sidebar ni yang mau dibuang. Buang Bloglist, macam 'kejam'. Buang Follower, lagilah kejam. Buang lambang bentuk 'Love2' tu lah nanti, ehe ;D

    @~NieZa~
    Oh maaf NIeza. Aku terpadam bah pula kodnya yang bahagian bawah. Kau cubalah lagi. Ok sudah tu.. ^^,

    @Ain Jemin
    Apa yang kau sukung ni Ain? Ehe

    @::wan fadhilah::
    Emm, ok lah tu Wan kalau sekitar 100kb. Kalau memang ratus2 yang datang melawat, barulah fikirkan camna mau kasi bawah 100kb, ahaks! ;D

    u/p: Kalau cek balik2, keputusan tu pandai berubah2 juga. Berubah sikitlah, ehe..

    ReplyDelete
  10. adui... berat suda pulak ni sy pny blog.. huhu.. neway thanks 4 d great info senior!!! syabas! hehe

    ReplyDelete
  11. @miN akiM Mungkin sebab gambar background tu, ehe. Senior punya 23+.++. Nda tau mana lagi yang mengasi berat ni, uhu..

    ReplyDelete
  12. kurang lagi berat blog aku.. 83 kb ja.. hehehehe

    ReplyDelete
  13. @Zulkifly Omar Baguslah Zul, ehe. Aku punya pun kurang dari 100 kb sudah. Selalu berubah dalam 7+ - 9+ gitu, ehe ^^,

    ReplyDelete
  14. teman nye 112kb. segala bagai ade dlm tuh~

    ReplyDelete
  15. My blog : 56.62kb tapi apsal org ckp blog sy berat , padahal sy dh cube sedaye upaye nak kurang kan berat blog.. Lagipun sy bukak blog sy cpt je load, cume ramai org ckp background blog sy lembab sket nak load..

    ReplyDelete
  16. @Aie Kakashi Kira ok lah tu.. Kalau guna template dari Blogger, memang ringan.. Cuba tengok mana yang paling kurang aie atau pelawat guna, tu boleh timbang2 untuk buang.. ^^,

    ReplyDelete
  17. @♥[tahirah]♥ Waa, kira ok tu Tahirah. Sangat ringan tu, ehe. Rasanya xda yang perlu dibuang lagi. Mungkin line pengunjung yg xberapa laju masa tu untuk surf. Background, rasanya ok. Mungkin Banner di Header tu yg lebih berat.. ^^,

    ReplyDelete
  18. 100 kb lebih...kene gi jogging selalu nih baru kurus..isk isk

    ReplyDelete
  19. 186kb... alaaa boroi gak nih.. maybe sbb gambar jpg panyak dkat sidebar. tapi nak remove mcm tak sampai hati. how come.haha

    ReplyDelete
  20. 128kb... hmmm lebih skit jer...

    ReplyDelete
  21. @suhaisweet Ehe, bagus2. Blog n Blogger sekali jadi slim, hua2! XD

    ReplyDelete
  22. @Cik Aish Waa, ehe. Dulu blog sy dalam 23+kb. Terus tukar template guna Blogspot punya, uhu. Kalau banyak gambar2 [selain iklan], mungkin buat satu Page khas untuk gambar2 tu.. Macam gambar Awards kah.. ^^,

    ReplyDelete
  23. @cayrul.com Ok juga tu. Yang penting, xda rungutan dari Follower / Visitor.. ^^,

    ReplyDelete
  24. aku 123.65 KB! berat ka tu?

    ReplyDelete
  25. Errmm. 400++ KB nie... Mcm mana la tu?

    ReplyDelete
  26. @White Hooder Kira obes sudah tu, hua2. Biasa kalau berat begitu, memang lambat full loading. Jadi, boleh tukar template atau kurangkan gadgets yang xpenting sangat..

    ReplyDelete
  27. dah tak obes dah...74.63 je..hehe. dulu berat sket

    ReplyDelete
  28. haha,blog sye 67.someting2.lupe lah.tp still org ckp blog sye berat.npe eh?maybe sbb pic gabak2 besu kott -.-

    ReplyDelete
  29. @Myra
    Owh, tu dah okay dah tu.. Bawah 100kb, ehe

    @Miss A
    Emm, kalau ikut iwebtool, memang dah ringan dah tu. Bawah 100kb dah umphh dah. Mungkin speed pelawat masa tu yang kureng atau browsing xlaju..

    ReplyDelete

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!