Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

Thursday, February 24, 2011

Ujikaji: Web Page ke Mobile Version [01]

Assalamu'alaikum dan Salam sejahtera.


Ujikaji ini secara rasmi bermula semalam. Dalam sibuk dan tugasan yang padat, aku mencuri masa untuk melayan idea yang datang melayang, hinggap dengan asyiknya dibenak fikiran.

Sungguh, ini satu kebetulan yang mengujakan.

Dari Web Page, beralih ke Mobile Version.

Beralih bukan bermaksud menjelmakan yang lama kepada yang baharu. Beralih di situ bermaksud, yang lama boleh menjelma dan beralih ke wajah baru mengikut persekitaran.

Secara mudah, begini ceritanya:

Story Telling?

Fenomena Telefon Pintar [Smartphone] semakin subur di kalangan masyarakat kita. Telefon Pintar ini menjadi [semakin] 'pintar' kerana keupayaannya mengasimilasi medium internet secara optimum. Telefon Pintar menjadi 'kurang pintar' tanpa sambungan dan aplikasi internet.

Jadi, dunia internet sudah boleh dipaparkan di skrin Telefon Mudah-alih. Sebagai contoh, iPhone, Blackberry dan banyak lagi. Telefon Pintar semakin menguasai pasaran - walaupun harganya mahal - kerana wujudnya pakej-pakej strategik dari syarikat yang berkenaan.

Di sini cetusan ini bermula dan aku baru terfikir tentang 'nasib' pengguna Telefon Pintar ketika melayari internet atau laman web seperti blog. Bagaimana rupa weblog ku ini bila orang iPhone datang membuat 'kunjungan hormat'? Adakah paparannya seperti di PC atau Laptop?

Nah, inilah yang menjadi titik-tolaknya. Inilah persoalan yang melekat di fikiran yang menggerakkan minda untuk bekerja mencari pengalaman baharu. Tekad dibulatkan. Satu ujikaji 'ringan' dengan kuota pengetahuan yang terhad disiap-siagakan. Misi menjadikan Web Page www.samizul.net mempunyai 'redirect link' berubah ke Mobile Version jika ada pelawat yang datang dari Telefon Pintar, dimulakan.

Sumber dan Kredit: telecom-it.net


Apa yang menjadi punca aku bersemangat untuk melakukan ujikaji ini?

Sudahkah aku mempunyai 'teknik-teknik' yang ingin diuji? Perkembangan lanjut?

Tutorial atau penerangan lanjut?

Nantikan di siri yang seterusnya! ;D


Nota: Satu teknik sudah diuji dan BERJAYA! Apakah ia? Kunjungilah Wall Facebook ku, ehe d(^^,)

2 comments:

  1. canggih bro..gud luck

    ReplyDelete
  2. @mrsid T.kasih mrsid. Biasa2 ja ni.. Cuma uji semula n cari cara yg bkesan.. ^^,

    ReplyDelete

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!