Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

FIDE WOMENS WORLD CHESS CHAMPIONSHIP 2017 (TEHRAN)

Sunday, April 03, 2011

Blog anda dalam Blogger Dynamic Views!

Blogger melancarkan satu lagi aplikasi [Blogger Widgets] iaitu Blogger Dynamic Views [BDV]. Aplikasi ini belum ada di Gadgets Blogger tetapi ada tiga cara setakat ini yang boleh digunakan untuk mendapatkan mood BDV. Tapi sebelum itu, layan dulu rupabentuk www.samizul.net dalam BDV, ehe3..

1. BDV - Flipcard
Klik SINI untuk paparan

2. BDV - Mosaic
Klik SINI untuk paparan

3. BDV - Sidebar
Klik SINI untuk paparan

4. BDV - Snapshot
Klik SINI untuk paparan

5. BDV - Timeslide
Klik SINI untuk paparan


Okay, nampak bergaya kan? Sekali imbas, BDV ni macam lebih mesra kepada pengguna Mobil dan yang seumpama dengannya, di mana paparan web adalah lebih ringkas. Gadget2, Header, Banner, ChatBox dan lain2 yang biasa ada di Sidebar / Footer dll, tidak kelihatan, kan?

Sekarang kita perhati pula metod untuk mendapatkan BDV.

Metod 1 : Memasang Extension BDV.

Memandangkan sebahagian besar pelawat ke blogku ini adalah pengguna browser keluarga Chrome [Google Chrome dan Chromium], maka itulah sebabnya memasang Extension BDV aku letakkan sebagai Metod #1. Bagi pengguna browser lain, boleh semak di menu Extension browser masing-masing kalau extension BDV ini sudah ada.

Klik SINI dan pasang extension tersebut. Boleh rujuk gambar berikut setelah pemasangan berjaya.



Metod 2 : Isi URL Blog di Blog yang ada paparan BDV.

Cara ini bertujuan untuk menjana [generate] URL baru yang membawa pengguna ke paparan BDV. URL baru ini disimpan diblog dan boleh dipromo untuk diklik. Caranya:-

a. Klik SINI
b. Klik ! samizul.net ! yang bersebelahan dengan logo Blogger [saiz besar]
c. Isikan URL



Metod 3 : Jana URL dengan penjana [Generator] di blog lain.

Metod ini lebih kurang dengan Metod 2. Bezanya, Metod 2 dilakukan di blog yang sudah boleh boleh dilihat sebagai BDV dan Metod 3 ini pula, penjana URL itu tidak semestinya berada di blog yang ada BDV. Maksudnya, penjana itu mungkin diletak di tempat lain.

Aku sudah cuba penjana ini tetapi ianya tidak berhasil. Aku nda dapat ambil kod penjana tu untuk letak di sini. Aku akan kemas kini nanti bila sudah berhasil.


Jadi, antara ketiga-tiga metod ini, Metod 1 adalah yang paling cambest. Sebab itulah juga [dua sebab sudah..] aku meletakkanya sebagai Metod #1, ehe3..

Selamat Mencuba!

SUMBER n KREDIT : bloggerplugins.org

8 comments:

  1. @Nur Armilla Mejon Ehe.. Ala, sonang ja bah ni.. luvi pun boleh buat tu.. ;)

    ReplyDelete
  2. @Nur Armilla Mejon Ehe.. Ala, sonang ja bah ni.. luvi pun boleh buat tu.. ;)

    ReplyDelete
  3. Lagu DJ Dave tu y aku sokong abes tu. Sintiki la. :)

    ReplyDelete

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!