Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

Saturday, April 30, 2011

MSS Bersama Natty [01]

Versi terbaharu Ubuntu - Ubuntu 11.04 [yang stabil] - sudah dilepaskan dan sedia untuk dimuat turun sejak 28hb April yang lalu [mengikut waktu GMT].

Ubuntu 11.04 ini diberikan kod nama 'Natty Narwhal' di mana 'Narwhal' merupakan nama saintifik bagi sejenis ikan paus. Aku lupa apa maksud 'Natty' tu. Ingat-ingat, macam dalam bahasa Afrika. Para peminat dan pengguna Ubuntu menggunakan kalimah 'Natty' sebagai panggilan manja Ubuntu 11.04.

Senarai keluaran [versi] Ubuntu di Wikipedia ada di sini.

Keluaran kali ini adalah versi yang melalui 'perubahan paling radikal'. Apa yang aku maksudkan radikal ialah, pihak Pembangun Ubuntu yang diketuai oleh Pengasas Ubuntu, Mark Shuttleworth, memilih konsep Unity sebagai antara muka dan Persekitaran Desktop [Desktop Environment / DE] menggantikan GNOME yang mana sebelum ini ianya hanya digunakan oleh edisi Netbook. Justeru, dalam Natty tidak wujud lagi DE yang berlainan antara PC/Desktop dan Netbook/Tablet.

Baca artikel dari Jom Linux mengenai "Politik Ubuntu, Unity dan Wayland".

Ada banyak lagi perubahan yang lain. Jom klik sumber gambar di bawah untuk mengetahui lebih lanjut:-

Credit n Source : Web Upd8

Aku sekarang sedang memuat turun Natty 64-bit. Siap muat turun, terus buat uji kaji dengan kaedah Pemayaan di lappy Acer Aspire 4520 keluaran Januari 2008 ni. Kalau puas hati, baru buat Fresh Installation. Sebab sekarang ni aku pakai Maverick [Ubuntu 10.10] 32-bit. Inilah makmal mini MSS [lappy Acer tu] yang sudah menghasilkan banyak 'produk' tapi bukan bertujuan untuk mengaut Dollar. Hidup Sumber Terbuka!

Credit n Source : Download here ubuntu.com

Okay, sampai ketemu lagi di sambungan yang akan datang. Sambil-samil kamu tunggu tu, jom window reading pasal Ubuntu di sini. Selamat menikmati cuti-cuti Malaysia! =D

No comments:

Post a Comment

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!