Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

FIDE WOMENS WORLD CHESS CHAMPIONSHIP 2017 (TEHRAN)

Sunday, June 19, 2011

SENI PENGORBANAN [THE SUPREME SACRIFICE]

Assalamu'alaikum dan Salam Sejahtera.

Rasanya, kemungkinan besar ni adalah tulisanku yang terpanjang, setakat ini, pasal Catur alias Chess di weblog ini. Selalu [walhal jarang juga pun, ehe] pos video ja. Embed dari YouTube. Kira rajin juga aku muat naik video kenangan aku bermain lawan komputer di sana. Sudah muat naik, aku akan klik Like supaya dapat Kongsi di Facebook. Biarlah kurang Views sana. Aku buat begitu sebab untuk tatapan masa dan generasi akan datang.. ;-)

Okay untuk tulisan kali ini, rasanya aku belum bersedia untuk menulis pengalaman dan pengetahuan peribadi mengenai permainan catur ni. Maksud aku, pengenalan, cara main, skil, taktik dan lain-lain lagilah. Segan juga sebab aku ni cuma salah seorang yang hanya tahu bermain sahaja. Bukan ada Ranking pun diperingkat mana-mana. Ikut pertandingan yang ada prestij pun nda pernah. Cuma sekarang ni aku berusaha untuk menjadi salah seorang ahli dalam Persatuan Catur Sabah atau SCA. Dari tahun lalu lagi aku mau ikut [Catur Terbuka UMS sempena Konvo 2010] pertandingan anjuran SCA tapi nda juga kesampaian. Kadang faktor masa, kadang faktor duit pula. Adoi, hua2.Walaupun, kalau ikut perkiraan usia ni kira aku sudah lambatlah ni. Biasa yang masuk adalah umur peringkat remaja muda supaya dapat asah bakat jadi pencatur elit.

Bah cukup sudah tu, ehe. Apa tajuk kali ni maksudkan? Aku sengaja pilih ayat 'The Supreme Sacrifice' tu sebab rasanya itulah antara ayat yang tepat untuk menggambarkan perlawanan antara aku dengan Chess Engine yang bernama PyChess 0.10 ni. Jom tengok! XD


White Side
Player = PyChess 0.10 [Computer]
Level = 8 [Highest]
Rating = Unknown yet [Perhaps below than 2100 of Blitz ELO Rating]
Opening = I don't know, haha
Time Left = 1 Minute 31 seconds

Black Side
Player = MSS [It's me!]
Level = N/A
Rating = N/A
Opening = I don't know, haha
Time Left = 9.2 Seconds

Game Setting
Type = Blitz
Time Control = 5 minutes + 0 seconds
Touch-and-Move = Not Applied [means Undo is offered]
Move History = On [Showed]
Comments = Off
Opening Book = Off

Result
MSS won

Aku belum mahir membuat analisis permainan macam yang penganalisis profesional buat. Secara umum, White pun ada juga mengorbankan [sacrificed] di babak-babak terakhir [Bishop dan Queen] tapi akhirnya tidak juga mampu mempertahankan White King dari Checkmate, haha. Black pula mengorbankan Knight dengan tujuan untuk menggoda White Queen supaya turun memberikan Check kepada Black King. Jadi maksud Supreme Sacrifice tu ada dikedua-dua pihak lah, ehe.

Aku semangat betul tulis ni panjang-panjang sebab, aku teruja aku menang Blitz ni lawan PyChess 0.10 buat pertama kali sebelum kehabisan masa! Sebelum ni pernah juga menang tapi masa tu negatif sudah. Kalau player tu Human, memang sudah panggil Arbiter tu, muahua3!

Tahniah MSS! ;D

8 comments:

  1. Ko juin persatuan catur sabah? wah, siukkk~ sy pun maw juin ba dulu... tapi natau cemana huhu~ neway, congratz again for the winning! wink wink~

    ReplyDelete
  2. @Glay David
    Hye Glay. Belum juin, baru mau juin, muahua3! Nah ngam tu.. Marilah kita masuk sana SCA. Ada juga kawan main Chess..ehe3.. X>

    Pasal keahlian tu, ada dua cara masuk. 1) Masa biasa2, 2) Masa ada pertandingan. Kau boleh rujuk di sabahchess.com Borang pula kau boleh ambil di sini-
    http://sabahchess.com/wp-content/form/application-for-membership.doc

    Murah ja tu. Lagipun aku nampak kira aktif juga ni diorang anjur pertandingan sejak tahun lalu, ehe.

    Iyaa, thank you! Okay kah juga BI ku tu sana? Malu eh kalau ada yang silap.. Hi3.. XD

    ReplyDelete
  3. Wow!!..really steady Sir Samijul kita ni..:)

    Congratulations on your victory in chess games.

    ReplyDelete
  4. @Pink Diva
    Eh really steady kah.. Besalah mau jadi cool kan, muahua3! XD

    Thanks a lot for the wish ya! =D

    ReplyDelete
  5. @samizul.net

    Yes you are ..:)hikhikhik!!!

    My pleasure Sir Samijul..:)

    ReplyDelete
  6. sekali aku komen tadi masuk fb...
    lebih kurang jak yang mau masuk sini..

    refer sana la.. heheh.. ingat tue ging aku follower 300, mesti ada up2.. hahahha

    aku layan..

    ReplyDelete
  7. @Aku... aKu... akU... SaNg PencINTa
    Ehe, mana2 pun okay bah juga tu. Kena balas juga, ehe. Aku harap akan datang nanti sistem komen Blogger ni ada integrasi dengan FB ni juga. Kalau adalah. Google kan berlawan hebat dengan Facebook sekarang, ehe.

    Woo, tahniah jadi Follower ku yang ke-300! Muahua3! Orang ribu-raban sudah, aku masih ratus2 lagi walaupun mau 4 tahun sudah blogging ni, ehe. Bah boleh atur bah tu. Nanti aku kasi promo kau selaku Follower yang ke-3000.. Eh silap, ke-300 bah.. Muahua3! XD

    ReplyDelete

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!