Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

Friday, August 12, 2011

SEPUTAR KENANGAN: BUNGKUSAN JOM MASUK KAMPUNG

#Entri ke-500. \(^_^)/

Assalamu'alaikum w.b.t dan Salam Sejahtera.

Semalam, beberapa orang ahli PBMDK merangkap AJK program GEGAR 3.0 Kudat 2011 berkumpul di masjid asy-Syakirin untuk menyediakan keperluan yang bakal diagihkan kepada penerima sumbangan sempena aktiviti Jom Masuk Kampung.

Aktiviti Jom Masuk Kampung merupakan sebahagian daripada perancangan program GEGAR. Dalam aktiviti ini, peserta dengan kerjasama wakil penduduk kampung yang terlibat [seperti Ketua Kampung, AJK Masjid dll] akan bersama-sama berkumpul di Masjid untuk sesi pengagihan sumbangan barangan keperluan dapur kepada golongan fakir miskin dan ibu/ayah tunggal. Selanjutnya, sesi Berbuka Puasa bersama-sama diadakan buat menambahkan lagi seri majlis.

Jom Masuk Kampung bergantung sepenuhnya melalui sumbangan pihak ketiga yang dermawan. Ada yang melalui transaksi di Bank, dan ada juga melalui bayaran tunai kepada AJK GEGAR.

Perjumpaan kelmarin bermula sekitar jam 11 pagi dan bersurai sekitar jam 3 petang.

- Mengumpulkan pakaian terpakai yang disumbangkan oleh orang ramai.
- Muslimat melipat kain dan mengasingkannya mengikut jumlah penerima sumbangan.
- Muslimin keluar membeli keperluan dapur.
- Pakaian dan keperluan dapur yang telah siap diasingkan, masing-masing dibungkus.
- Setelah selesai, mesyuarat ringkas dijalankan untuk membincangkan agenda Jom Masuk Kampung, Risalah Ramadhan dan aktiviti Sehari Bersama Anak-Anak Yatim/Piatu.


Jom lihat gambar-gambar 'terpilih' [xp]. Gambar mula dirakam semasa melipat pakaian, membungkus dan setelah selesai kedua-duanya. Gambar masa shopping dan meeting, nda sempat, ehe.

Cuba teka apa yang aku tengah buat tu? XD

Melipat pakaian terpakai yang disumbangkan.
Aku pun mau juga melipat tapi nda berpeluang... xp

Menyusun barang sumbangan untuk sesi bergambar, ehe

Bersama Pengerusi GEGAR 3.0 merangkap YDP PBMDK

Saf Muslimat: Yang duduk tu ialah Pengarah GEGAR 3.0.
Kanan berdiri, Ketua Bahagian Risalah & ICT GEGAR 3.0
Kiri berdiri, lupa eh AJK mana.. XD  


Alhamdulillah, dengan kekuatan seramai 5 orang, sesi membungkus barangan untuk sumbangan Jom Masuk Kampung berjalan dengan lancar dan meriah.


PENGUMUMAN!

1. Hari ini ada aktiviti mengedar Risalah Ramadhan edisi 3 di sekitar Pekan Tomborungus, Kudat pada jam 5 petang. Belia Muslim Kudat yang berkelapangan, dijemput hadir untuk sama-sama merasai pengalaman bermakna sempena Ramadhan ini =) [MEMO]

2. Aktiviti Jom Masuk Kampung akan diadakan esok [13 Ogos], bermula jam 5 petang. Kampung yang terpilih ialah Kg. Landung Ayang Laut. [RUJUKAN]


-NOTA-

Buat semua AJK GEGAR dan yang terlibat membantu mengedar Risalah Ramadhan petang ni, minta MAAF sangat-sangat sebab aku nda dapat ikut buat kali yang ketiga berturut-turut. Begitu juga bagi aktiviti Jom Masuk Kampung esok [berdoa ada juga Jom Masuk Kampung II]. Petang ni, akan bertolak pulang ke kampung di Pitas. Sabtu malam baru balik Kudat.

Apapun, semoga aktiviti mengedar dan mengagih sumbangan berjalan lancar dan yang paling penting, timbalah pengalaman sebaiknya. Good Luck! Sirru 'alah barakatillah..!


No comments:

Post a Comment

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!