Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

FIDE WOMENS WORLD CHESS CHAMPIONSHIP 2017 (TEHRAN)

Thursday, December 22, 2011

NEUROLOGICAL TEST


A Short Neurological Test

1- Find the C below..

Please do not use any cursor help.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOCOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

2- If you already found the C, now find the 6 below.

99999999999999999999999999999999999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999999
69999999999999999999999999999999999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999999

3 - Now find the N below. It's a little more difficult.

MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMNMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

This is NOT a joke. If you were able to pass these 3 tests, you can cancel
your annual visit to your neurologist. Your brain is great and you're far
from having a close relationship with Alzheimer.

Congratulations!

eonvrye that can raed this rsaie your hnad.


If you can read the following paragraph, you are just awesome.
Only great minds can read this
This is weird, but interesting!

If you can raed this, you have a sgtrane mnid too

Can you raed this? Olny 45 plepoe out of 100 can.

I cdnuolt blveiee that I cluod aulaclty uesdnatnrd what I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in what oerdr the ltteres in a word are, the olny iproamtnt tihng is that the frsit and last ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can still raed it whotuit a pboerlm. This is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the word as a wlohe. Azanmig huh? Yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt! If you can raed this sarhe it.

Source n Credit : [Charlie White]


MSS: How fast you passed this test? Easy right? ;D

Tuesday, December 20, 2011

HUDUD: OLEY VS SEMBANG RAKYAT






Sumber n Kredit : [HarakahDaily]

Sumber n Kredit : [YouTube]


MSS: Dalam filem pendek ni ada penampilan Mat Luthfi - Blogger dan Vlogger tempatan yang popular di dunia maya. Tengok berapa ramai peminat beliau ada buat publisiti pasal penlibatannya ni. Ohya, aku terbayang-bayang juga kalau blogger tahap gaban seantero Malaysia kita buat segmen pasal benda-benda begini. Alahh, sebut blogger, sebut segmen, nda kan kamu nda paham-paham lagi siapa..

HAHAHAHAHA!! XD

TERRORISM VS MILITARISM


Source n Credit : [BC]


Friday, December 16, 2011

HEGEMONI SEMENANJUNG KE ATAS SABAH DAN SARAWAK





"Hegemoni Semenanjung ke atas Sabah dan Sarawak"

Tulisan TukarTiub : [BACA]


MSS MENYOKONG ABU - ASALKAN BUKAN UMNO


Sunday, December 11, 2011

AUTHOR'S PROFILE PICTURE IN GOOGLE SEARCH RESULTS

AUTHOR'S PROFILE PICTURE IN GOOGLE SEARCH RESULTS

[Enlarge]

Hasil carian 'samizul' dan kemudian ditambah dengan '.net' di belakang 'samizul' tadi.

Credit : [Blogger Plugins]

Sunday, December 04, 2011

PROFESSIONAL ETIQUETTE / ETHICS

Assalamu'alaikum w.b.t and Salam Sejahtera.

Tomorrow, PM19 will learn a new topic (well it is actually a 'new topic' for every week) entitled Professional Etiquette/Ethics which might be presented by Open University Malaysia (OUM) lecturer.

So, I share these stuff in order to enlighten and get some little idea in our mind what the topic is all about.



By John Coleman from Harvard Business School (MBA 2009) 


By Monica from employeeevolution.com


By man312217


By myoum


By hasna08


I hope that this is going to help you, ya! ;D


Note: I wrote this post in English? Subhan'Allah! This is totally weird, hahaha! XD

Saturday, December 03, 2011

SOALAN UNTUK SABAH DAN SARAWAK KELUAR MALAYSIA

Sila klik [SINI] untuk tandatangan petisyen.

SOALAN UNTUK SABAH DAN SARAWAK KELUAR MALAYSIA (FACEBOOK GROUP)

[Enlarge]
Sumber : [SSKM

01. Perkumpulan Sabah dan Sarawak Keluar Malaysia, atau ringkasnya SSKM, di Facebook telah saya sertai sejak beberapa bulan yang lalu. Sebab musabab saya menyertainya bukan sahaja kerana jemputan, tetapi juga keinginan sendiri untuk mengetahui alasan-alasan dan hujah-hujah para pencetus dan pendokong kuat 'ideologi' ini.

02. Setelah menyertai, saya membuat kesimpulan peribadi bahawa SSKM memperjuangkan pemartabatan 20 Perkara Sabah dan 18 Perkara Sarawak, dan mempunyai matlamat untuk membawa Sabah dan Sarawak keluar dari gabungan Persekutuan Malaysia.

Kelompok Utama
03. Selanjutnya, matlamat tersebut saya cerakinkan kepada dua kelompok utama iaitu:-

a) Bersetuju dan menyokong bahawa perjuangan mendaulatkan intipati 20 Perkara akan pasti tercapai jika dan hanya jika Sabah dan Sarawak keluar dari gabungan Persekutuan Malaysia;

b) Bersetuju dan menyokong bahawa perjuangan mendaulatkan intipati 20 Perkara akan tercapai tetapi tidak perlulah ke tahap membawa Sabah dan Sarawak keluar dari gabungan Persekutuan Malaysia.


04. Saya menyokong perjuangan mendaulatkan intipati 20 Perkara tersebut tetapi tidak bersetuju dengan idea membawa keluar Sabah dan Sarawak dari gabungan Persekutuan Malaysia seperti kelompok di fasal 3(a) yang saya sebutkan tadi.

05. Bagi saya, idea dan usaha membawa Sabah dan Sarawak keluar dari gabungan Persekutuan Malaysia pada masa sekarang adalah semacam suatu ugutan. Secara mudah, situasinya begini:-

a) "Bawa Sabah dan Sarawak keluar Malaysia, barulah 20 Perkara dapat didaulatkan!" (Jika telah keluar, wujudkah lagi 20 Perkara?);

b) "Jika 20 Perkara tidak didaulatkan, kita bawa Sabah dan Sarawak keluar Malaysia!".


Persoalan
06. Maka persoalan utama saya ialah, apakah hak dan peruntukan undang-undang mana yang membolehkan, yang mengizinkan dan memberikan justifikasi kukuh kepada sesiapapun di dalam Persekutuan Malaysia ini pada masa sekarang, untuk membawa Sabah dan Sarawak keluar dari gabungan Persekutuan Malaysia?

[Enlarge]
Sumber : [GoPetition]

07. Seterusnya, jika kita - termasuk SSKM - benar-benar memperjuangkan pendaulatan intipati 20 Perkara tersebut, maka bukankah Perkara 7 dalam 20 Perkara menyatakan:-

Point 7: Right of Secession.
There should be no right to secede from the Federation.

(Terjemahan bebas)
Perkara 7: Hak untuk Berpisah.
Tiada hak untuk berpisah dari Persekutuan.

Kita memperjuangkan 20 Perkara tetapi kita bawa Sabah dan Sarawak berpisah (keluar) dari Malaysia?

Adakah berpisah dan keluar itu satu-satunya matlamat yang kita ingin tuju? Sudah tiadakah jalan yang lain untuk mendaulatkan 20 Perkara (maksud-maksudnya)?

Sumber : [Google Image]

Seputar Permasalahan
08. Mungkin ada yang memberi reaksi bahawa nama SSKM telah memberikan gambaran yang ekstrim. Saya setuju. Saya lihat, nama ini telah tidak dapat ditukar (diedit oleh Admin) tetapi mungkin sesuatu boleh diperjelas di bahagian Introduction.

09. Ada juga yang berpendapat, Sabah dan Sarawak patut mengecapi dan menikmati kemerdekaan sendiri, justeru Sabah dan Sarawak 'wajib' keluar dari gabungan Persekutuan Malaysia. Ini saya agak kurang setuju.

Saya fikir, mereka yang terus-terus menggunakan cara (idea bawa Sabah dan Sarawak keluar Malaysia) ini seolah-olah telah berputus asa dan yang malangnya, tidak kelihatan pun untuk mencuba cara-cara yang lain yang lebih tidak kelihatan ekstrim.

10. Singapura mungkin menjadi idola bagi misi membawa Sabah dan Sarawak keluar Malaysia ini. Dengan harapan, apabila Sabah dan Sarawak keluar Malaysia, maka Sabah dan Sarawak akan bertambah-tambah maju dan pesat membangun menikmati kemerdekaan sendiri sebagaimana yang dialami Singapura.

Pada pendapat saya, situasi tersebut bukanlah dijamin akan benar-benar berlaku kerana Sabah dan Sarawak mempunyai banyak isu dan permasalahan yang memberikan liabiliti kepada kemajuan dan kepesatan tadi. Sekadar memberikan dua contoh; isu dan permasalahan itu ialah mentaliti dan gerak kerja pemimpin dan mentaliti rakyat bagi Sabah dan Sarawak secara umumnya.

Lihat sekeliling kita sekarang, apakah dua contoh tadi memberikan kita lampu hijau untuk bergerak menuju ke simpang "Sabah dan Sarawak Memerintah Sendiri"? Apakah kita telah cukup bersedia?

Terdetik juga dihati kecil saya andaikata para ilmuan yang begitu ramai di SSKM ini menjadi pemimpin kita untuk membawa Sabah dan Sarawak keluar Malaysia, tentu perjalanannya akan menjadi lebih lancar. Atau, kita ingin menunggu pendekar Bung Mokhtar Radin dan Huguan Siou Joseph Pairin Kitingan 'bertaubat' lalu mengemudi kita, sekali lagi?

[Enlarge]
Sumber : [GoPetition]

Konteks Sabah 'Dijajah'
11. Kita imbas kembali fasal 6 di atas. Dari situ, seseorang mungkin akan memberikan hujah bahawa justifikasi yang mewajarkan atau membolehkan kita rakyat Sabah dan Sarawak keluar Malaysia adalah kerana Perjanjian Penubuhan Malaysia 1963 telah terbatal disebabkan Kerajaan Pusat bersama Kerajaan Negeri telah tidak mematuhi banyak kehendak dan tuntutan 20 Perkara. Semenjak Sabah (khususnya) bersama negara Sarawak dan negara Persekutuan Tanah Melayu membentuk (bukan menyertai) Persekutuan Malaysia, 20 Perkara telah acapkali diremehkan dan hasilnya sekarang, 20 Perkara bagaikan tidak wujud langsung lagi.

Saya sedikit bersetuju dengan hujah tersebut. Saya fikir, ianya adalah benar dan terpakai jika kita menilai berdasarkan justifikasi moral. Maksudnya, secara moral, 20 Perkara ini telah pupus. Jika kita menilai berdasarkan praktis undang-undang, maka soalan saya; apakah undang-undang yang membatalkan 20 Perkara? Apakah perisytiharan rasmi dari kerajaan - sama ada Pusat atau Negeri - yang 20 Perkara telah tidak diguna pakai lagi?

12. Pencabulan sebahagian besar isi kandungan perjanjian 20 Perkara ini telah menimbulkan sentimen "Malaya jajah Sabah". Saya bersetuju dan memang ada benarnya dalam banyak lapangan perkara. Hal ini dapat mudah difahami dengan membandingkan kehendak-kehendak dalam 20 Perkara dan situasi Sabah (khususnya) sejak bermulanya kemasukan United Malay National Organization ke Sabah pada awal 1990-an yang lalu.

13. Saya berpendapat, jika kerajaan Pusat benar-benar ikhlas menerima kandungan Perjanjian Penubuhan Malaysia 1963 atau 20 Perkara ini, maka sewajibnya kerajaan Pusat meminda atau menambah mana-mana fasal/klausa dalam Perlembagaan Persekutuan yang mengambil kira kehendak 20 Perkara tersebut. Bukan sahaja pindaan ini berlaku ke atas Perlembagaan Persekutuan, malah mana-mana undang-undang, akta dan peraturan lainnya (peringkat Jabatan Kerajaan, Kementerian dsb) juga perlu diubahsuai supaya selaras dan memenuhi tuntutan 20 Perkara.

Tetapi, sejauh mana praktik hal di atas benar-benar berlaku?


Penutup
14. Saya sengaja menulis perkara ini di blog saya kerana saya mahu isu 20 Perkara ini mendapat perhatian dari semua pihak (terbuka) khususnya generasi muda Sabah dan Sarawak. Lagipun, perbincangan dan segala isi di dalam SSKM bersifat tertutup (closed group). Mungkin ada yang tidak ingin joined SSKM kerana nama SSKM itu telah menggerunkan fikrah mereka.

15. Malah, ini juga adalah sebahagian usaha promosi saya untuk membantu perjuangan 20 Perkara. Saya kehairanan bila melihat ahli dalam SSKM telah mencapai hampir 6,500 orang tetapi jumlah yang telah sign petition Sabah-Sarawak Rights anjuran SSKM di GoPetition belumpun sampai 300 orang setakat saya menulis ini.

Akhir kata, saya mengalu-alukan komen berupa pandangan, cadangan dan mungkin juga kritikan daripada mana-mana pihak yang sudi. Mudah-mudahan dengan perkongsian (butang Share juga telah disediakan di atas) soalan-jawapan sesama kita ini mampu membuatkan yang tidak tahu menjadi tahu, yang tahu bertambah faham, dan mana-mana yang lompang dapat ditampung sebaik mungkin.

Sekian.


26.01.2012
Nota: Tulisan yang penulis fikir mempunyai jawapan bagi tulisan penulis di atas boleh di baca di [sini]

Thursday, December 01, 2011

LU JANGAN KEREK SAMA GUA




Lama sudah perasan
Lagak lu yang berangan
Terpacak hidung tinggi
Mata jadi jelik

Bukan nak bikin kecoh
Tapi lu perlu tunduk
Pada pailang yang mula bertapak di sini

Gua pantas berlari
Lu masih merangkak lagi

Lu jangan kerek sama gua
Nanti lu sendiri yang susah
Kerana jika tidak
Gua cukupkan yang kurang ajar

Lu kena respek sama gua
Nanti lu menyesal tak sudah
Kalau nak bikin gempak
Jangan sampai kerek sama gua

Takkan la tak perasan
Jika nak dibandingkan
Kita berdua berdiri tidak sama tinggi

Jangan sampai dilihat
Gelagat tak kena tempat
Orang lama berpesan
Jangan lawan tuan

Gua pantas berlari
Lu masih merangkak lagi

Lu jangan kerek sama gua
Nanti lu sendiri yang susah
Kerana jika tidak
Gua cukupkan yang kurang ajar

Lu kena respek sama gua
Nanti lu menyesal tak sudah
Kalau nak bikin gempak
Jangan sampai kerek sama gua

Jangan melawan
Jangan melawan brader
Nanti gua kasi lu

Jangan melawan
Jangan melawan brader
Gua harap lu makan saman

Lu jangan kerek sama gua
Nanti lu sendiri yang susah
Kerana jika tidak
Gua cukupkan yang kurang ajar

Lu kena respek sama gua
Nanti lu menyesal tak sudah
Kalau nak bikin gempak
Jangan sampai kerek sama gua


Sumber & Kredit : [LIRIK] [VIDEO] [OFFICIAL]