Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

Wednesday, June 13, 2012

PM NAJIB DAN PANDA

Terkini : [HarakahDaily]

Malaysiakini hari ini melaporkan berita tentang tawaran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kepada rakyat Malaysia untuk menamakan sepasang Panda yang dipinjamkan kerajaan China kepada Malaysia.

Sumber n Kredit : [Malaysiakini]

01. Aku tidak ambil 'pot' tentang penamaan Panda ini. Apa lagi untuk terlibat dengan aktiviti memberi nama-nama superb macam "Cin Cin & Beg Beg" dan "Altantuya & Scorpene".

02. Apa yang aku mahu lebih tahu ialah hal keberadaan Panda ini di Malaysia.

03. Meminjamkan Panda untuk tatapan kita semua di Malaysia amat dialu-alukan. Aku tidak pasti kalau mana-mana Zoo di pelusuk negara ini mempunyai Panda untuk tatapan umum.

04. Cuma aku terdetik, bagaimana jika Panda ini bukan untuk pinjaman sebaliknya diserahkan terus kepada kerajaan Malaysia?

05. Nah, kita membuka lembaran baru topik. Beberapa tanggapan muncul. Antaranya; Mungkin pada awalnya ia bersifat pinjaman. Namun dalam tempoh tertentu dengan sebab yang tertentu, pinjaman ini akan bertukar kepada 'biasiswa'.. oupss.. serahan.

06. Mungkin juga kerajaan China tidak terlintas untuk menyerahkan Panda ini kepada kerajaan Malaysia. Kenapa dan bagaimana 'sejarahnya' Malaysia dipinjamkan Panda juga masih belum jelas. Mungkin kerana WWF Malaysia adalah antara yang paling unggul dalam rantau Asia Tenggara?

07. Apapun, langkah PM Najib yang meminta cadangan nama untuk Panda ini dari rakyat Malaysia adalah agak remeh. Sebagai cadangan peribadi, lebih baik PM meminta cadangan dari kita semua (pada sesi tersebut) tentang Panda ini selain aspek nama iaitu:-

a. Perlukah Malaysia mempunyai Panda sendiri untuk dijaga? Apa yang anda fikir tentang peminjaman ini?

b. Apakah cadangan untuk memelihara haiwan terancam kita seperti penyu dan harimau selain memeliharanya di dalam Zoo?

c. Bagaimana membanteras kegiatan penyeludupan dan pemburu haiwan terlindung khususnya di kawasan anda?


08. Contoh soalan tadi jelas bersifat akademik dan mungkin skema bagi sesetengah orang. Namun, soalan-soalan tadi mampu melahirkan minda kreatif dan minda peka yang lebih unggul tentang isu-isu seputar haiwan diambang kepupusan ini, berbanding 'pemenang' minda kreatif untuk menamakan Panda ini. Hal nama boleh dikemudiankan.

09. Jika soalan sebegitu yang diajukan, maka tajuk berita akan berubah. Tulisan ini juga akan berubah, berubah menjadi lebih kritikal.


Nota: Panda memang cukup comel. Nak satu boleh?

No comments:

Post a Comment

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!