Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

Monday, October 01, 2012

PTPTN UJRAH

Assalamu'alaikum w.b.t.

Pada asalnya (masa Ujrah ni mula dilancarkan) aku tidak layak untuk menerima tawaran Ujrah ini sebab aku telah melanggar terma dan syarat dari PTPTN kepada peminjam. Terma itu ialah "peminjam menerima bantuan kewangan dari institusi pinjaman lain". Masa aku Tahun Dua, aku berjaya mendapat Biasiswa Kerajaan Negeri Sabah (BKNS). Masa tu kursus aliran Sains yang masuk dalam pakej tawaran BKNS bertambah. Jadi mahu tidak mahu aku kena berhentikan PTPTN segera.

Januari 2010 (lebih kurang dua bulan selepas konvo), aku mula bekerja (Fasilitator SchoolNet). Nah disitulah PTPTN mula mengirim surat sinta (LOL). Sampai surat peguam lagi datang sebab baki pinjaman PTPTN kena bayar habis alias lump sum.

Baru mula kerja dan bajet-bajet bayar balik PTPTN, sudah kena suruh bayar belas ribu sekali gus. Sandi eh.

Jadi aku pun buat surat rayuan rasmi maklumkan yang aku baru ja bekerja selepas sudah dua bulan bergraduan (jawatan pun kontrak) dan jauh dari mampu untuk membayar baki keseluruhan. Dalam surat tu juga ada tertera bayaran ala-ala 'deposit' dan bulanan untuk bayaran semula. Kira janjilah tu.

Aku pun bayarlah PTPTN tiap kali gaji. Kadang dalam RM500 dan paling sikit dalam RM300.

Lepas aku habis kontrak Fasi dan jadi guru ganti kejap, aku 'rehat-rehat' di rumah (dalam dua bulan lah). Masa tu mulalah ansuran PTPTN terbayar RM50 sebulan ja. Bila masuk INSEP-Plantation Management, lagilah nda terbayar. Situ jumlah baki hutang bertambah balik.

Alhamdulillah, dalam bulan Mei tahun ni aku dapat emel dari PTPTN yang aku ditawarkan Ujrah. Terkejut eh. Nda sangka dapat pula penukaran kos 3% kepada 1% tu. Aku pun isi dan lengkapkan dokumen Ujrah dan hantar sebelum Ogos (tempohnya dalam 3 bulan).

Semalam, tergerak hati untuk semak status Ujrah macam mana sudah. Alhamdulillah syukur sekali lagi, permohonan telah diterima dan lengkap. Namun, masih menanti pelarasan akaun. Apabila telah selaras, maka mungkin ada perubahan pada nilai-nilai di akaun.

[Semak Tawaran Ujrah]

[Semak Status Tawaran Ujrah]


Apapun, aku memang bertekad untuk membayar PTPTN sampai lunas sejak mula menerima PTPTN. Lagi cepat lagi bagus. d(^^,)


No comments:

Post a Comment

Saya mengalu-alukan komentar anda semua. Terima Kasih!