Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

FIDE WOMENS WORLD CHESS CHAMPIONSHIP 2017 (TEHRAN)

Saturday, June 15, 2013

GOOGLE X UMUMKAN PROJECT LOON: BELON BERINTERNET

Bismillahi walhamdulillah..

Sumber [Google: Project Loon]


Google X, sebuah 'makmal rahsia' di sebalik projek Google Glass dan Google's self-driving cars baru sahaja mengumumkan Project Loon: Ballon-powered Internet Access. Sebagaimana namanya, projek 'belon berinternet' ini memfokus usaha untuk membolehkan kawasan pedalaman yang sukar mendapatkan capaian internet seperti di kawasan gunung-ganang, hutan tebal (perlu naik pokok tinggi, haha), di atas awan (kapal terbang dll) dan kawasan yang ditimpa bencana alam atau keadaan musibah yang perlukan bantuan kecemasan.

Projek ini telah dimulakan di New Zealand dan pada masa ini Google menggunakan 30 biji belon (besar) dan lebih kurang 50 orang penguji yang mempunyai antena khas untuk menerima signal di permukaan bumi.

Sumber [Google: Project Loon]

Berikut fakta ringkas tentang Project Loon:-

1. Menggunakan belon (di panggil "loon") yang di kawal dan berlegar di kawasan Stratosfera mengikut arus angin / udara.

2. Loon ditempatkan lebih kurang 20km dari permukaan bumi.

3. Loon akan bergerak 'secara bebas' mengikut arus angin ke tempat yang telah ditetapkan untuk pergerakannya dan saling berhubung (connect) sesama Loon untuk pemindahan signal.

4. Antena khas di permukaan bumi akan menerima signal dari Loon. Setakat ini, saiz antena agak besar (nda lah sebesar loon tu, ehe) dan bentuk bulat warna merah.

5. Loon ini berfungsi sebagai pemindah atau 'satelit kecil' yang menerima signal dari pemancar utama (yang berinternet dsb) dan seterusnya menghubungkannya kepada loon yang lain atau terus kepada antena (penerima) yang terdekat.


Introduction

The Technology


Sumber dan bacaan lanjut:-

1. TechCrunch [News]

2. Project Loon: Loon For All [main site]


MSS: Lepas ni bolehlah update status FB dalam tandas kapal terbang masa flight.. Nda pun, ambil gambar cermin dalam tandas tu dan upload, hashtag dan tayangkan bagi jeles kengkawan. Muahua3! XD

Friday, June 07, 2013

CONTOH KERTAS KERJA BENGKEL BLOG

Bismillahi walhamdulillah..

Atas permintaan pengunjung khususnya pengunjung post Contoh Kertas Kerja Program dan edisi lainnya, hari ini aku akan kongsikan contoh kertas kerja yang berkaitan dengan bengkel blog atau ICT.

Untuk makluman, kertas kerja ini empunyanya ada tiga orang. Selain saya, dua orang lagi, yang harus diberikan kredit, ialah FS Sharif Asri dan FS Aizam yang dibuat sewaktu kami bertugas selaku Fasilitator SchoolNet (FS) pada tahun 2010. Sebagaimana tajuknya, kertas kerja ini dikongsikan kepada umum untuk menjadi panduan (contoh) umum kepada mereka yang memerlukan seperti golongan pelajar dan individu/pihak yang menjadi penganjur program. Anda boleh mengubahsuainya mengikut keperluan setempat. Mudah-mudahan dari perkongsian ini, kita semua beroleh manfaat dan kebaikan insya Allah.



Kalau paparan di atas ada masalah, boleh [klik] untuk paparan lebih baik.

Jangan lupa klik butang Kongsi di atas jika ingin berkongsi kepada kenalan yang lain. Moga bermanfaat! d(^^,)


Tulisan berkaitan:-

- CONTOH KERTAS KERJA PROGRAM
- PANDUAN MENULIS KERTAS KERJA
- PANDUAN PENULISAN ANGGARAN BELANJAWAN
- PANDUAN PENULISAN MINIT MESYUARAT
- PANDUAN PENULISAN LAPORAN PROJEK / AKTIVITI

Sunday, June 02, 2013

KAAMATAN CHESS: ROUND 7 SAMIZUL VS JASON

Aku rasa cukup down selepas persembahan di Pusingan 6 cukup mengecewakan. Blunder mudah seawal opening memang cukup merugikan dan 'mengerikan'. Bukan pawn yang percuma tetapi Rook! Sungguh sayang nda dapat mengekalkan momentum yang baik sebagaimana di Pusingan 2 dan 4. Blunder, blunder juga cuma janganlah awal sangat, muahua3! XD

Pusingan 7 merupakan pusingan akhir pertandingan dalam sistem Siwss yang standard diguna SCA. Bagi pemain yang sudah ada 4 mata dan ke atas, tentunya sudah memasang angan untuk masuk dalam Top 15 dan seterusnya memenangi hadiah.



 

Sebagai penutup, saksikan gambar-gambar sesi penyampaian hadiah. Untuk album penuh dari saya sempena Sabah Kaamatan Chess Open edisi 2013 ini, bolehlah [klik].









SYABAS kepada semua peserta dan TAHNIAH kepada penganjur dan para pemenang! Sememangnya format pertandingan sebegini akan mendedahkan lebih pengalaman berguna kepada setiap pemain khususnya pemain junior. Jumpa lagi di pertandingan akan datang!

Pusingan lain:

Round 1: Samizul vs Ryan

Round 2: Saraggan vs Samizul

Round 3: Samizul vs Sherry

Round 4: Junaidih vs Samizul

Round 5: Samizul vs Ramlee

Round 6: Kamino vs Samizul

Round 7: Samizul vs Jason

Album [klik]

Pairing and Result [klik]

KAAMATAN CHESS: ROUND 6 KAMINO VS SAMIZUL

Dengan baki dua pusingan lagi, tentunya pusingan 6 dan 7 merupakan pusingan yang cukup kritikal. Dengan bekal 3 mata, baki pusingan yang tinggal seharusnya bebas dari kesilapan mudah atau istilahnya "Blunder besar". Malangnya, ianya aku lakukan di pusingan 6. Pusingan 6 ni lah yang paling teruk persembahanku. Hampeh betul, haha! XD



Round 1: Samizul vs Ryan

Round 2: Saraggan vs Samizul

Round 3: Samizul vs Sherry

Round 4: Junaidih vs Samizul

Round 5: Samizul vs Ramlee

Round 7: Samizul vs Jason

Album [klik]

Pairing and Result [klik]

KAAMATAN CHESS: ROUND 5 SAMIZUL VS RAMLEE

Hari kedua bermula! Berbekalkan prestasi 2 menang dan 2 kalah selepas hari pertama, tentunya Pusingan 5 dengan buah Putih dipasang angan untuk mengutip mata penuh buat tonik dipermulaan hari kedua. Berjayakah aku mengutip mata ketiga? Saksikan! XD

















Round 1: Samizul vs Ryan

Round 2: Saraggan vs Samizul

Round 3: Samizul vs Sherry

Round 4: Junaidih vs Samizul

Round 6: Kamino vs Samizul

Round 7: Samizul vs Jason

Album [klik]

Pairing and Result [klik]

KAAMATAN CHESS: ROUND 4 JUNAIDIH VS SAMIZUL

Setelah melalui tiga pusingan, aku berjaya mengutip dua mata. Pusingan 4 merupakan pusingan terakhir untuk hari pertama Sabah Kaamatan Chess Open. Di pusingan ini aku berjumpa dengan GM Junaidih Halil yang dikenali sebagai 'Tiger' di kalangan Otais catur. Sebelum ni aku guna English opening dan kali ini aku pula yang kena English opening, haha! XD




Round 1: Samizul vs Ryan

Round 2: Saraggan vs Samizul

Round 3: Samizul vs Sherry

Round 5: Samizul vs Ramlee

Round 6: Kamino vs Samizul

Round 7: Samizul vs Jason

Album [klik]

Pairing and Result [klik]

KAAMATAN CHESS: ROUND 3 SAMIZUL VS SHERRY

Selepas gagal mendapatkan mata di Pusingan 2, Pusingan 3 memang akan turun Meja. Kali ini Meja 22 dan akan bermain buah Putih pula. (Kalau Pusingan 1 aku buah Hitam dan menang, boleh juga angan2 kasi kalah Otai di Pusingan 2 dengan buah Putih, LOL xp)

Di Pusingan 3 ni juga, my lil bro Mohd. Sulkhairi cukup bertuah sebab bertembung dengan Robert Young dari USA! Sayangnya aku nda sempat gambar Notation diorang tapi yang mengujakan dia dapat Draw dengan buah Hitam!



Okay di Pusingan 3 ni aku jumpa Sherry. Dia kategori Bawah 15 kalau nda silap. Nda sempat bertukar-tukar FB/Phone no. bah berkenal-kenalan, ehe3 x)







Round 1: Samizul vs Ryan

Round 2: Saraggan vs Samizul

Round 4: Junaidih vs Samizul

Round 5: Samizul vs Ramlee

Round 6: Kamino vs Samizul

Round 7: Samizul vs Jason

Album [klik]

Pairing and Result [klik]


KAAMATAN CHESS: ROUND 2 SARAGGAN VS SAMIZUL

Sudah diagak, bila menang Pusingan 1 memang akan naik jumpa Otai tapi aku nda sangka akan jumpa GM Saraggan Amir! XD

Apapun, ini peluang keemasan untuk bermain dengan beliau. Semuanya kira okay (lah) hinggalah pada gerakan 43. ..Ne6 yang menjadi THE BIGGEST BLUNDER permainan di Pusingan 2 ini ;(




Round 1: Samizul vs Ryan

Round 3: Samizul vs Sherry

Round 4: Junaidih vs Samizul

Round 5: Samizul vs Ramlee

Round 6: Kamino vs Samizul

Round 7: Samizul vs Jason

Album [klik]

Pairing and Result [klik]

Saturday, June 01, 2013

KAAMATAN CHESS: ROUND 1 SAMIZUL VS RYAN

Bismillahi walhamdulillah..

Selesai sudah Sabah Kaamatan Chess Open 2013 yang berlangsung selama dua hari 30-31 Mei yang lalu. Pertandingan (yang rasanya) edisi kali ke-4 ini merupakan pertandingan yang menarik dan unik di mana ianya adalah pertandingan Standard dengan Time Control satu jam bagi setiap pemain (maka perlu buat Notation) dan setiap peserta akan bertemu walaupun berlainan kategori umur tetapi hadiahnya akan diberi mengikut kategori umur.

Maklumat lanjut tentang pertandingan: [klik]

Album saya [klik]

Pairing and Result [klik]




Round 2: Saraggan vs Samizul

Round 3: Samizul vs Sherry

Round 4: Junaidih vs Samizul

Round 5: Samizul vs Ramlee

Round 6: Kamino vs Samizul

Round 7: Samizul vs Jason