Paparan Paling Seksi Sakti | Skrin 1280 x 800 | Browser Mozilla Firefox | OS Ubuntu Linux

FIDE WOMENS WORLD CHESS CHAMPIONSHIP 2017 (TEHRAN)

Wednesday, December 31, 2014

SARAWAK OPEN 2014 - R4 SAMIZUL VS BASRI

SARAWAK OPEN CHESS TOURNAMENT 2014 - R4 SAMIZUL VS BASRI

As of now, the game. More later ;)






Round 1
Round 2
Round 3
Round 4
Round 5
Round 6
Round 7
Round 8
Round 9

SARAWAK OPEN 2014 - R3 AZAWADI VS SAMIZUL

SARAWAK OPEN CHESS TOURNAMENT 2014 - R3 AZAWADI VS SAMIZUL

As of now, the game. More later ;)






Round 1
Round 2
Round 3
Round 4
Round 5
Round 6
Round 7
Round 8
Round 9

Friday, December 26, 2014

SARAWAK OPEN 2014 - R2 SAMIZUL VS REDUAN

SARAWAK OPEN CHESS TOURNAMENT 2014 - R2 SAMIZUL VS REDUAN

As of now, the game. More later ;)



Round 1
Round 2
Round 3
Round 4
Round 5
Round 6
Round 7
Round 8
Round 9

Thursday, December 25, 2014

SARAWAK OPEN 2014 - R1 AIDIL VS SAMIZUL

SARAWAK OPEN CHESS TOURNAMENT 2014 - R1 AIDIL VS SAMIZUL

As of now, the game. More later ;)



Round 1
Round 2
Round 3
Round 4
Round 5
Round 6
Round 7
Round 8
Round 9

Sunday, July 27, 2014

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 1435H/2014M

Allahu akhbar, Allahu akhbar, Allahu akhbar, walillah ilham...

Telah pergi Ramadhan bulan penuh barakah,telah tiba Syawal bulan kemenangan... Umat Islam di Malaysia akan menyambut Hari Raya Aidilfitri bermula esok 28 Julai 2014 sebagaimana yang telah diumumkan oleh YM Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja.

Semoga Allah menerima amalan kita semua... Semoga kita dikurniakan lagi Ramadhan yang akan datang, insya Allah amin.



SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN kepada seluruh kaum keluarga, yang tersayang dan keluarga, sahabat handai dan semua yang mengenali diri ini. MAAF sebab tidak dapat pulang ke kampung untuk beraya bersama keluarga dan yang tersayang pada tahun ini. Tahun ni, tema "Dendang Perantau", ehe.


Lagu-lagu nostalgia Raya sudah tentu berkumandang. Dalam banyak-banyak lagu tu, ada dua yang paling terkesan. Antaranya:

SENANDUNG HARI RAYA UNTUK MU - DAYANGKU INTAN

Ku senandungkan lagu untuk mu yang jauh di mata
Daku kirimkan kasih di angin lalu
Semoga kan hilang rasa rindu
Hilang pilu resah di kalbu

Maafkan daku kerana tak dapat bersama mu sayang
Di hari raya hari yang bahagia
Kerana tugas pada negara
Dan semoga kekal sejahtera

Ku harap dikau gembira
Oh di samping ayah serta bonda
Untuk keluarga tercinta
Ku ucapkan Selamat Hari Raya

Dengarlah sayang lagu untukmu pengganti diriku
Semoga kau akan terhibur selalu
Di dalam suasana hari raya
Terimalah dengan rasa bangga



Akhir kata, Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir dan Batin dariku... Selamat beraya semuanya! ;-)

#HappyEidulFitri1435H
#PrayForPalestine
#PrayForRohingya
#PrayForSyria
#PrayForMalaysia
#PrayForMSS-AM


Saturday, June 28, 2014

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK DAN SELAMAT BERPUASA!


Kredit jomklikblog


ALHAMDULILLAH, kita dipertemukan lagi dengan bulan Ramadhan tahun ini 1435 Hijrah dan 2014.

Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak dan Selamat Menunaikan Ibadah Puasa serta ibadah lainnya kepada kaum keluarga sahabat handai dan semua yang mengenali diri ini. Moga Ramadhan kita kali ini bertambah baik dari yang sebelumnya.

Kredit ikhlas-atilia



Monday, June 16, 2014

SABAH CHESS GRAND PRIX 2014: THIS TIME IS SANDAKAN


Photo courtesy : SCA


The 4th round/circuit of Sabah Chess Grand Prix 2014 is going to be held on June 21-22 this week at Mile 7, Sandakan Royal Malaysian Customs Department, Sabah.

This tournament is organized by Sandakan Chess Club (SCC) in collaboration with Sabah Chess Association (SCA) and Ministry of Youth and Sport (KBS)



Format : 7 rounds Swiss system

Time Control : 45 minutes

Category : Open | U18 B&G | U15 B&G | U12 B&G

The Tentative


The Prize. Cash Money + Medal + Certificate

Source and photo courtesy : SCC and SCA


This 1st edition of Sabah Chess Grand Prix has been launched January this year and consist 6 circuits Swiss System where all points collected from the circuits will be accumulated. The top 30 (accumulated points) players will be qualified for Sabah Chess Grand Prix Final (Grand Finale) 2014 this December.

1st Circuit : 1st Kota Marudu Open Chess Tournament [NEWS]

2nd Circuit : In conjunction with SCA 25th Annual General Meeting [NEWS]

3rd: 2nd Beaufort Open Chess Tournament [NEWS]

Thursday, June 12, 2014

PESTA KELAPA KUDAT KINI DINAMAKAN FESTIVAL KUDAT


Logo Baharu - Festival Kudat 2014


Kali terakhir aku menulis tentang Pesta Kelapa Kudat ialah pada tahun 2011 yang lalu. Masa tu, aku baru kembali ke Kudat setelah sekian lama menimba pengalaman di Tenom. Banyak kenangan hebat dan terindah sewaktu berkelana di sana ;-)

Setelah sekian lama, akhirnya acara ulung keramaian rakyat di Kudat ini telah dijenamakan semula (rebranding) menjadi Festival Kudat.

Tema juga mengalami perubahan;

2011 - Sememangnya Kelapa...
2014 - Kudat-Sememangnya Hebat

Aku tidak tahu bilakah pesta kelapa bermula di Kudat. Mungkin ada rekod rasminya. Yang aku tahu, setiap tahun (mungkin pernah juga dwitahunan) ianya dianjurkan dan termasuk dalam kalendar pelancongan Sabah seperti pesta-pesta daerah yang lain di Sabah seperti Pesta Jagung, Pesta Kubis dan sebagainya.

Bagi aku, penjenamaan ini adalah tepat pada masanya untuk membawa acara rakyat ini ke tahap yang lebih baik dengan skop yang lebih luas. Kesannya, bukan sahaja buah kelapa yang menjadi kebanggaan dan trademark Kudat ditonjolkan saban tahun tetapi warisan temurun dan lain-lain keunikan atau potensi yang ada pada daerah Kudat dapat lebih diketengahkan, dimajukan dan yang lebih mustahak dikekalkan untuk diserap generasi muda masakini khasnya dan manfaat warga lain umumnya. Sebab, amat rugi kalau kita sekadar berbangga dengan kehadiran pelancong luar terutama dari luar negara yang bertambah dan memeriahkan acara tetapi penghayatan dari generasi muda tempatan semakin pudar ditelan waktu.


Okay, kita kembali kepada pengisian atau aktiviti yang dijadualkan sempena Festival Kudat julung-julung kalinya ini. Setakat ini, aku dapat dua aturcara bersumberkan Page Pesta Kelapa Daerah Kudat di FB.

Kredit Gambar=Page PKDK. Aturcara awal (5 Mei)

Kredit Gambar=Page PKDK. Aturcara terkini (12 Jun)

Akhir kata, aku selaku warga Kudat dengan segala sukacitanya menjemput ANDA SEMUA untuk datang sama-sama memeriahkan Festival Kudat 2014 ini! Ajak sekali keluarga dan rakan-rakan yang lain. Ada banyak acara dipertandingkan untuk disertai disamping hadiah-hadiah yang pastinya menarik! ;-D


Sekadar catitan ringkas beberapa keunikan yang ada pada daerah Kudat:-

1. Pekan Matunggong - lokasi pusat pemerhatian fenomena Gerhana Bulan Penuh pada tahun 1994/1995.

2. Rumah Panjang Bavanggazo - Rumah Panjang suku kaum Rungus. Terletak di Kg. Tinangol. Pengunjung boleh bermalam (sewa bilik) di rumah tersebut dan menikmati malam dengan tarian tadisional kaum Rungus.

3. Pusat Membuat Gong (Gong Making Center) - Terletak di Kg. Sumangkap. Mungkin gong di rumah anda atau yang digunakan oleh banyak kumpulan penggiat seni tradisional berasal dari sini.

4. Ladang Madu Lebah - Terletak di Kg. Gombizau. Pengunjung boleh merasai sendiri pengalaman menuai hasil madu dengan bantuan orang kampung yang mahir. Dengan adanya Pusat Lebah Madu Borneo ini, Sabah sepatutnya perlu kurang mengimport madu dari luar.

5. Tanjung Simpang Mengayau (Tip of Borneo) - Tempat ini rasanya tidak perlu diperkenalkan lanjut lagi. Warisan geo-sejarah ini sudah menjadi legend sebaris dengan tempat Wajib Datang yang lain di Sabah seperti Gunung Kinabalu, Lembah Danum dan lain-lain.

6. Masjid Kg. Ayer dan Tokong Buddha - Setahu aku, kedua-dua tempat beribadat ini sudah mencecah usia seratus tahun, dan mungkin lebih.

7. Pantai Bak-Bak dan Pantai Kelambu (dan pulaunya) berpotensi untuk menjadi tumpuan utama dan rekreasi keluarga dihujung minggu.

8. Dan banyak lagi...!

Sumber dan maklumat lanjut beserta gambar dari Pejabat Daerah Kudat.


Monday, June 09, 2014

KAAMATAN CHESS 2014: R7.26 SAMIZUL VS HAMIZAN

Pusingan lain: [KAAMATAN 2014] [KAAMATAN 2013]

Pusingan 7 menyaksikan aku berjumpa dengan seorang lagi bakat muda catur Sabah - Hamizan. Hamizan masih dalam kategori U12 dan seingat aku, pertama kali aku jumpa dengan dia ialah semasa King Chess & Queen Chess U18 Kota Marudu 2014 yang diadakan pada 24-25 Mei yang lalu. Selepas selesai pertandingan utama, ada pertandingan selingan iaitu Pertandingan Blitz Chess King & Chess Queen Terbuka. Di pertandingan Blitz inilah kami berjumpa 'secara rasmi' di pusingan terakhir iaitu pusingan 5. Masa tu, aku juga memilih King's Gambit dan keputusannya 1-0

Sebelumnya, semasa pertandingan utama diadakan, Hamizan mencuri tumpuan aku dan cikgu Zizi bila dia bertembung dengan Datu Wafi di Papan 1 dan bermain Putih. Ketika Opening dan Midgame, Hamizan sudah mengatasi Datu dan hampir pasti menang. Namun entah macam mana, Datu Wafi dapat bounce back dan akhirnya Hamizan kalah.



Kaamatan Chess 2014-Round 7 : Posisi 22...Qxd4



Notation ku sampai di sini ja sebab masaku sudah kurang dari 5 minit. Hamizan tidak menulis notation jadi kawalan masanya diset kepada 45 minit. Permainan diteruskan, Putih sacrifice kedua-dua pieces untuk Rook dan tempo supaya dapat snack baki pawn Hitam. Kesudahannya, kedua-dua pawn Putih jadi Queen dan menang checkmated. 1-0


Result of analysis by Stockfish 5:

Average lost scores:
White= 2.52 pawns Black= 2.63 pawns Total= 2.58 pawns

Domination:
White= 17.44% Black= 34.88%

Complexity:
White= Moderate (24.29%) Black= Moderate (26.57%) Total= Moderate (25.43%)

Narrowness:
White= Moderate (28.03%) Black= Moderate (15.95%) Total= Moderate (21.99%)

Efficient mobility:
White= Moderate (21.74%) Black= Moderate (20.92%) Total= Moderate (21.33%)

Pieces activity:
White= Moderate (22.89%) Black= Moderate (26.69%) Total= Moderate (24.79%)

Exchange tendency:
White= High (45.86%) Black= Moderate (26.51%) Total= High (36.19%)


Secara keseluruhan dalam pusingan ini, aku fikir Hamizan cukup kuat semasa Opening dan Midgame. Berasap kepala untuk seimbangkan permainan (balance) dan ketika teruk di midgame move 27, aku mengumpan Nb5 supaya Bxb5 dan Hamizan memilih gerakan tersebut. Di situ aku rasa jadi turning point dan aku bertambah semangat untuk bawa permainan ke endgame yang aku lebih selesa iaitu lawan (opponent) tiada Bishop.

Hamizan antara bakat muda yang cukup berpotensi. Semoga lebih banyak pertandingan yang dia akan sertai dan bertambah pengalaman dari masa ke semasa.

Kaamatan kali ini mempunyai keunikannya seperti edisi 2013 juga.Antaranya:-

1. Penyertaan bertambah kepada sekitar 80 orang berbanding 60 orang pada edisi 2013

2. Beberapa Top Player yang jauh dari Kota Kinabalu juga datang menyertai. Antaranya gm Taulani Tukiran dari Johor, gm Mohd. Noor dari Labuan dan lain-lain lagi.

3. Satu keluarga bangsa India dari Labuan juga datang memberikan sokongan kepada dua orang anak kecil mereka (U12) iaitu Rubbasini A/P Thevendran dan adiknya Andesh A/L Thevendran

KEPUTUSAN RASMI SABAH KAAMATAN OPEN CHESS TOURNAMENT 2014




Setinggi SYABAS & TAHNIAH kepada New Champion of Sabah Kaamatan Chess, gm Sulaiman Jamal! Syabas & tahniah juga kepada penganjur iaitu Persatuan Catur Sabah (SCA) melalui Pengarah Pertandingan kali ini En. Chi Yin Phin dan AJK yang lain kuat berusaha untuk menjayakan edisi kali ini. Syabas kepada semua peserta, tahun depan kita jumpa lagi!

Sang Juara bersama replika cek hadiah RM1000, medal dan sijil


JUMPA LAGI DI LAIN PERTANDINGAN!



Thursday, June 05, 2014

KAAMATAN CHESS 2014: R6.33 RYAN VS SAMIZUL

-King's Pawn opening-

Pusingan 6 menemukan aku dengan lawan yang pertama sekali aku hadapi semasa Kaamatan Chess 2013 yang lalu iaitu Ryan Izzat. Pada masa itu aku bermain buah putih dan memilih d4. Akhirnya permainan menjadi Queen's Gambit Accepted line. [Samizul vs Ryan]

Selepas pertembungan itu, aku percaya Ryan merupakan antara junior Sabah U12 yang berpotensi besar untuk pergi lebih jauh.

Melihat kelibatnya pada Kaamatan Chess tahun ini bersama bapanya seperti setahun lalu, membuat aku teruja. Kaamatan Chess, pada suatu sudut, berjaya menjadi 'annual meeting ground' peminat catur khasnya amatur dari seluruh Sabah.

Aku lewat tiba untuk Pusingan 6 kerana terpaksa balik ke tempat menginap untuk check-out. Apabila tiba, aku terus melihat pairing. Bila melihat nama lawan, aku terkejut. Tidak sangka kami akan bertembung lagi. Ryan juga aku rasa terkejut namun aku percaya motivasinya cukup tinggi untuk revenge. Malah kali ini, dia bermain buah putih.

Tiba di meja, aku menyapa dan bersalam dengannya. Aku lihat di papan, e4. Lihat jam, aku sudah lewat 10 minit (tinggal 50 minit). Namun, advantage untuk aku sebab Ryan memilih untuk tidak menulis notation dan masanya pun sudah di set kepada 45 minit. Dengan keadaan berpeluh dan cooling down, aku pun menjawab e4 nya itu...





Analisis dan komen oleh Stockfish 5


Posisi selepas 30...fxe6

What a good performance Ryan! You've been improved a lot in a long game. Until we meet again!

 Pusingan lain: [KAAMATAN CHESS 2014]

KAAMATAN CHESS 2014: R5.28 SAMIZUL VS CHARLES

Pusingan 5 dijalankan pada hari kedua pertandingan iaitu 01 Jun 2014. Pusingan dimulakan pada 9am dan pairing telahpun dikeluarkan pada lewat petang hari sebelumnya iaitu sejurus selepas tamat pusingan 4.

Kali ini, bertemu lagi dengan wakil dari Kota Marudu - cikgu Charles Kuminding merangkap 'orang kuat' sukan catur di daerah Kota Marudu (KM). Perkenalan kami bermula pada edisi lepas (Kaamatan Chess 2013) bilamana beliau turut sama bermain dan membawa rombongan. Dan kali ini, pertemuan kami di board pula.

Aku tahu cikgu Charles kuat dengan variasi Sicilian. Malam sebelumnya aku bercadang untuk mengelak menghadapi Sicilian. Entah kenapa, ketika bermain aku gerakkan juga e4 dan seperti yang dijangka ia dijawab dengan c5.

Seharusnya, aku awal-awal lagi memilih Alapin variation (The anti-Sicilian) sebab itu antara variasi yang aku guna untuk menghadapi Sicilian.




Pusingan lain: [KAAMATAN CHESS 2014]

KAAMATAN CHESS 2014: R4.28 RIZUAN VS SAMIZUL

Notation sheet untuk Pusingan 3 hilang! Lipat2 dalam poket, mungkin terbuang sudah, uhu. Pusingan 3 aku lawan Vincent Er (dari Kota Marudu rasanya) dan bermain Putih. Keputusannya 1-0 dalam kurang 40 gerakan dan itulah kemenangan pertama Kaamatan kali ini! :)

Pusingan 4, sekali lagi lawan wakil dari Kota Marudu - Cikgu Rizuan Shah, pencetus & penggerak utama Kelab Catur SMK Kota Marudu (Pengerusi) dan juga sempena Kota Marudu King Chess & Queen Chess U18 Open Tournament pada 24-24hb Mei yang lalu.

Seperti biasa, pilihannya selaku Putih ialah Bird's opening ! Kali terakhir aku jumpa opening ni ialah masa lawan mandur Senawing di Golden Land dulu (Sandakan, 2012)

Notation ku hanya sampai gerakan yang ke 41 sahaja tetapi masih ingat beberapa continuation selepas itu. Aku tidak lagi menulis sebab masa sudah kurang dari 5 minit. Setelah berhempas pulas akibat blunder (kurang) satu minor piece dan time trouble, sampai di satu posisi endgame tu rasanya aku boleh menang; K+2P vs K+R. Namun, masa terlalu suntuk dan akhirnya force untuk Draw. Sebenarnya cikgu Rizuan boleh dapat full point dengan cara melengah-lengahkan masa sebab masa aku kurang 10 saat sudah masa tu, ehe..




Posisi selepas 17...Nf6

White Queen retreat

Kredit Gambar : Melvin Sham. Posisi selepas 38.Nc6!
K+R+1P vs K+R+2P Was Black winning? XD





Pusingan lain [01]--[02]--[05]--[06]--[07]

Monday, June 02, 2014

KAAMATAN CHESS 2014: R2.25 JOSHUA VS SAMIZUL

Pusingan 2 - Caro-Kann defense

R2.25


Pusingan lain [01]--[04]--[05]--[06]--[07]

KAAMATAN CHESS 2014: R1.37 SAMIZUL VS ROHAMIE

Bismillahi walhamdulillah

Alhamdulillah, kejohanan Sabah Kaamatan Chess Open Tournament 2014 yang bermula 31 Mei hingga 01 Jun dapat jua disertai dengan jayanya. Secara peribadi, pertandingan kali ini merupakan kali kedua penyertaan sempena Kaamatan dan kali ketiga dalam pertandingan kompetetif.

Edisi 2014 ini merupakan kali kelima penganjuran oleh Persatuan Catur Sabah (SCA) dengan pelbagai pihak dan orang-perseorangan yang menyokong usaha pengembangan sukan catur khususnya di negeri Sabah ini.

Diadakan di Kompleks Asia City, Kota Kinabalu, kejohanan kali ini telah berjaya menarik penyertaan seramai 82 orang dari pelbagai peringkat umur malah peserta dari luar Sabah seperti Johor dan Labuan juga turut sama memeriahkan.

KREDIT GAMBAR: MELVIN SHAM

Maklumat lanjut mengenai pertandingan boleh dicapai disini: [SCA]
Maklumat tentang Persatuan Catur Sabah pula boleh dicapai disini: [WEBSITE] [FACEBOOK]

Okay, back to business! Seperti sebelumnya, aku kongsikan game notation yang sempat aku tuliskan. Jom sama-sama kita analisis! ;)

*Gambar album akan dikongsikan di Pusingan 7

R1.37 : Samizul vs Rohamie


Pusingan lain [02]--[04]--[05]--[06]--[07]